Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Ausztrália

Általános információk

Időzóna: Keleti part: GMT+10 Az ország középső része: GMT+9,5 Nyugati part: GMT+8
Főváros: Canberra 
Terület:7.686.850 km2 
Népesség: 19.169.083 fő 
Népsűrűség: 2,1 fő/km2 
Népcsoportok: kakázusi (92%), ázsiai (7%), őslakos és egyéb (1%) 
Közigazgatási beosztás: 6 szövetségi állam, 2 szövetségi terület

Fekvés: A kontinens az Indiai-óceán és a Csendes-óceán déli része között található. Országhívószám: 61 Autójelzés: AUS Elektromosság: 220 – 240 V
Államforma: államszövetség Hivatalos nyelv: angol Beszélt idegen nyelvek: angol
Vallások: anglikán (26,1%), római katolikus (26%), egyéb keresztény (24,3%), nem keresztény (11%)
Hivatalos pénz: 1 ausztrál dollár = 100 cent

Legfontosabb iparágak: vas-, alumínium-, színesfémkohászat, gépgyártás, elektrotechnikai ipar, autógyártás, vegyipar, textilipar, ruházati ipar, élelmiszeripar, bőripar, hűtőipar, fa-és papíripar 
Vasúthálózat hossza: 33.819 km Úthálózat hossza: 913.000 km

Ausztrália, az ötödik, utolsóként felfedezett kontinens. Egy földrész, egy ország. Ahogy a partjait elsőként körbehajózó Flinders kapitány elnevezte: Terra Australis Incognita, azaz az Ismeretlen Déli Föld. Gazdagság, hatalmas metropoliszok és a területének java részét kitevő „Outback”, a kietlen, alig lakott sivatagos, félsivatagos, szavannás táj. Majdnem ötszázféle bennszülött, akik egymás szavát sem értik. Endemikus állat- és növényvilág, olyan fajokkal, amelyek sehol másutt nem élnek. A világ hatodik legnagyobb országa. Csodálatos élményekkel várja az utazót természeti kincseivel és kulturális sokszínűségével. Ugyanakkor a látogatónak szem előtt kell tartania az ország méretéből adódó távolságokat, így aki egyik nap egy operára kíváncsi Sydney-ben, másnap pedig Crocodile Dundee-val akar találkozni, az jobb, ha előveszi a térképet, és újratervezi az itt eltöltött napokat.

Környezet, éghajlat

A hatalmas szigetország Indonéziától és Pápua Új-Guineától délre a Csendes-óceán és az Indiai-óceán között található. A Föld hatodik legnagyobb országa. Területének nagy része sík, kopár és rendkívül ritkán lakott. A népesség nagy része a keleti és a délkeleti partok mentén él. Egyedülálló növény- és állatvilága ámulatba ejti az idelátogatót. 500 nemzeti parkja van, amelyekben találunk esőerdőket, sivatagokat, hegyvidékeket és partmenti dűnéket. Éghajlat: Mivel a déli félteken található, a nyár és az ősz pont fordítva jelenik meg. Decemberben kezdődik a nyár, márciusban az ősz, júniusban a tél és szeptemberben a tavasz. A hegyvidékek kivételével egész évben szinte nem csökken a hőmérséklet 0°C alá.

Látnivalók: Sydney a gazdasági, politikai és kulturális központ az első település a kontinensen, amelyet fegyencek alapítottak. Port Jackson partján épült, és elmondhatjuk, hogy kevés város található ilyen gyönyörű környezetben. Legfontosabb látnivalója az operaház, melynek dán építészét a kikötőben látott vitorlák, valamint a mexikói maja és azték templomok ihlették.

Melbourne az ellentmondások és rejtett báj városa. Általában vásárolni, szórakozni, vagy a sporteseményeket megnézni jönnek ide a látogatók.

Great Barrier Reef: Ausztrália egyik legnagyobb vonzereje a Queensland partjai mentén található Nagy Korallzátony, amely a Föld legnagyobb kiterjedésű korallzátonya, és egyben a leghatalmasabb élőlény alkotta “építmény”.

Darwin közelebb van Jakartához, mint Sydney-hez és Szingapúrhoz, és Melbourne-höz, így nem csoda, hogy az itt élők életvitele és a város hangulata ázsiai jelleget ölt.

Uluru Nemzeti Park: itt található az Ayer`s Rock, amelynek törzsi nevéről kapta nevét a nemzeti park is, és amelyet 600 millió évesre becsülnek. A 348 m magas szikla barlangjaiban bennszülöttek falfestményei találhatók, mivel ez az őslakók szent helye évezredek óta.

Canberra Ausztrália nemzeti történelmének, büszkeségének és önállóságának megtestesítője ez a XX. században épült város és Bonnhoz, vagy Washingtonhoz hasonlóan a kormányzat székhelye.

Ünnepek, rendezvények

Decemberben és januárban van az iskolai szünidő, ekkor minden szálláshely foglalt. Január 26-án ünneplik Ausztrália napját. Ez az a nap, amelyen 1787-ben az első bevándorló kolóniák megjelentek Botany Bay-ben. Az Anzac Day (április 25.) az ausztrál és új-zélandi csapatok 1915-ös gallipoli partraszállásának állít emléket.

Az UNESCO világörökségi listán szereplő helyszínek Ausztráliában

 • Nagy Korallzátony
 • Kakadu Nemzeti Park
 • Willandra tóvidék
 • Nyugat-Tazmánia Nemzeti Parkjai
 • Lord Howe szigetcsoport
 • Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Park (Ayers Rock)
 • Közép-Kelet Ausztrália mérsékelt és szubtrópusi égövi esőerdeinek védett területei
 • A Queenslandi Wet Tropics Nemzeti Park trópusi esőerdeje
 • Shark Bay Természeti Park (Nyugat-Ausztrália)
 • Fraser-szigetek
 • Riversleigh/Naracoorte őslény-lelőhelyei
 • Heard- és McDonald-szigetek (szubantarktikus vulkánszigetek) Macquarie-sziget
 • Greater Blue Mountains övezet
 • Purnululu Nemzeti Park (természeti/2003)
 • A Királyi Kiállítási Épület (Royal Exhibition Building) és a Carlton Kertek, Melbourne

Vízum és követségek Magyarország helyi képviselete:
Canberra Nagykövetség
Cím: 17 Beale Crescent DEAKIN, ACT 2600 Előhívó: (61)(2) Telefon: 6282-2555, 6282-2642, 6282-3226 Ügyelet: 438-556-504 Fax: 6285-3012 E-mail: hungcbr@ozemail.com.au Honlap: www.matra.com.au/~hungemb 
Sydney Főkonzulátus Cím: Suite 405, Edgecliff Centre, 203-233 New South Head Road, P.O.Box 130, Edgecliff NSW 2027 SY Előhívó: (61) Telefon: (02) 9328-7859, 9328-7860 Ügyelet: 417-299-016 Fax: 9327-1829 E-mail: info@hunconsydney.comHonlap: www.hunconsydney.com 
Magyarországi képviselet: Budapest Nagykövetség Cím: 1126 Budapest, Királyhágó tér 8-9. IV. em. Telefon 457-9777 Fax: 201-9792 E-mail: ausembbp@mail.datanet.hu