Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Ausztria

Bejelentési kötelezettség

Beutazást követően magyar állampolgár 90 napot tartózkodhat Ausztriában vízum nélkül. Vannak tartományok, ahol úgy értelmezik, hogy 90 nap eltöltése után 90 napig nem utazhat be Ausztriába. Lényeges azonban, hogy privát szálláson tartózkodás esetén is eleget kell tenni a bejelentkezési kötelezettségnek.

Okmányok:

Elhasználódott, sérült, nehezen olvasható úti, illetve gépkocsi okmánnyal ne induljanak el. Ilyen esetben előfordulhat, hogy egy ellenőrzés során krimináltechnikai vizsgálatot írnak elő az okmány bevonása mellett.

Vám:

Ausztriába vámmentesen az alábbi áruk hozhatók be nem EU-tagállamokból:1 liter égetett szeszes ital vagy 2 liter 22 %-osnál kisebb alkoholtartalmú ital (shake, likőr, borpárlat), vagy 2 liter bor és 2 liter pezsgő v 25 db cigaretta vagy 5 db szivar vagy 25 gramm dohány 50 gr parfüm 0,25 ml kölnivíz 175,- eurónak megfelelő összértékben egyéb áruk is behozhatók. Kivétel, ha az árut a cseh, a szlovák és szlovén határon áthozzák be, akkor ez az érték 75,- euróra csökken. Ez az érték az együtt utazók számával nem növelhető és évente egyszer vehető igénybe.

Közlekedés:

Gépkocsikon kötelező az ország-jelzés elhelyezése. Ha valaki autópályán is közlekedik, előre meg kell vásárolnia és a szélvédőre fel kell ragasztania az autópálya vignettát. Amennyiben valaki csak országúton kíván közlekedni, de azt csak egy 200-300 m-es autópálya szakasz igénybevételével érheti el, ebben az esetben is kötelező vignetta megvásárlása (pl. Nickelsdorfnál a visszaút során).

Gépkocsik műszaki állapota:

A gépjárművek ellenőrzése során gyakori a közúti műszaki vizsgálat. Ha a gépkocsit ennek során a közlekedés biztonsága szempontjából alkalmatlannak minősítik, a rendszámtáblát bevonják, és kötelezik a gépkocsi vezetőjét a gépjármű helyben történő megjavíttatására. A hibák igazolt kijavíttatása után szolgáltatják vissza a rendszámot.

Parkolás:

Bécsben és valamennyi osztrák város központjában “rövid parkolási zónákat” alakítottak ki. Fontos ennek figyelembe vétele parkolás esetén. A megengedett parkolási idő túllépését szigorúan büntetik, előfordulhat a gépkocsi elszállíttatása is. Ha a gépkocsit már elszállították, erről az adott kerület rendőrsége ad tájékoztatást (a gépkocsi visszaszerzésének költsége 150-220,- EUR). A legtöbb városközpontban a megengedett legnagyobb sebesség 30 km/óra. Bécs központjában a turisták is ingyenesen bérelhetnek kerékpárt, amelyet a használat után a kijelölt helyekre kell leállítani.

Pénzbírság:

Előfordulhat, hogy valamilyen szabálytalanság miatt pénzbüntetés megfizetésére kötelezik a magyar állampolgárt. A vonatkozó hatályos osztrák jogszabályok szerint az intézkedő rendőrnek jogában áll a pénzbüntetés mértékéig biztosítékként személyes tárgyakat, műszaki eszközöket lefoglalni, amennyiben valaki nem tudja a büntetést a helyszínen kifizetni. (A bírság befizetése után a lefoglalt tárgyat a rendőrség visszaszolgáltatja.)

Az értéktöbbletadó (ÁFA – Mwst) visszatérítése esetén lényeges szabály, hogy az árut felszólításra be kell mutatni a határon, amelyet a kiléptetésig nem szabad használatba venni (pl.: karóra). Ha valaki a kiléptetés során nem tudja az árut bemutatni, ez pénzbüntetést vonhat maga után.

Téli sportolás céljából történő beutazáskor célszerű az adott területre vonatkozó, az utazási feltételekről kiadott sajtóközleményeket figyelni (például, amennyiben hólánc használatát előírják, annak hiánya “visszautasítást” vonhat maga után).

Tájékoztató a magyar állampolgárok társadalombiztosítási ellátásáról Ausztriában A Budapesten 1999. március 31-én aláírt szociális biztonságról szóló magyar-osztrák egyezmény ratifikációs okmányait 2000. október 9-én cserélték ki Bécsben. A 2001. január 1-én hatályba lépő egyezmény a biztosított magyar állampolgároknak ausztriai tartózkodásuk során kizárólag sürgős és halaszthatatlan esetekben teszi lehetővé a társadalombiztosítás terhére történő orvosi ellátást. Ettől függetlenül továbbra is ajánlatos beutazás előtt baleset, betegség esetére utasbiztosítást kötni, miután ezeknek a biztosítási szerződéseknek a kárfedezeti köre meghaladja a halaszthatatlan ellátást. Az egyezményes szabályozás kedvezően érinti mindazon személyeket, akik magyar biztosítási (szolgálati) idővel rendelkeznek. A biztosítási idők egybeszámítása történhet a betegségi és anyasági ellátásokra, valamint a munkanélküli járadékra való igények elbírálásánál is. Általános szabály szerint mindkét szerződő állam nyugdíjbiztosítási szerve a saját államának területén szerzett szolgálati idő figyelembe vételével és saját jogszabályai alapján bírálja el a nyugdíjigényeket és az ellátásokat közvetlenül folyósítja az igényjogosultaknak. Az egyezmény megkötésével azon személyek is szereznek nyugellátásra jogosultságot, akik a magyar társadalombiztosítási nyugdíjtörvényben előírt szükséges szolgálati időt nem szerezték meg, de az egyezmény alkalmazásával (a két ország területén szerzett szolgálati idők egybeszámításával) arányos nyugdíjrész megállapítására válnak jogosulttá. A társadalombiztosítási ellátásokra való igényjogosultság igazolásához az utolsó ausztriai tartózkodási vagy lakóhely szerint illetékes teherviselőnél lehet kérelmet benyújtani, beteg-, baleset- és nyugdíjbiztosítás tekintetében a területi betegpénztárnál vagy balesetbiztosítási teherviselőnél, az Osztrák

Társadalombiztosítási Teherviselők Főszövetségénél, valamint a munkanélküli járadékra vonatkozóan a Munkaerőpiaci Szolgálat Burgenland Tartományi irodájában.

 

A hajdani Habsburg birodalom

A Habsburgok uralma alatt Ausztria Közép-Európa domináns politikai hatalma volt. A szép évek elmúltak, a nagyság a múlté, de a kornak köszönhető építészeti emlékek, a zenei hagyományok kiegészülve az Alpok nyújtotta sportlehetőségekkel turisztikai nagyhatalommá teszik. Évente sok millió élményekkel teli turista tér vissza Ausztriából úgy, hogy a határ átlépésekor már tudják, Ausztriába vissza kell térni.

Tartományok 

Ausztriában a fővárost is beleértve kilenc tartomány várja vendégeit. A földrajzi elhelyezkedés, a történelem és a hagyományok minden tartománynak sajátos arculatot kölcsönöznek. Ismerje meg utazása során ezt a sokszínű országot, ahol a hegyek, tavak, mezők és gyümölcsösök számtalan lehetőséggel várják.

Ünnepnapok, egyházi ünnepek, iskolai szünetek

Ausztriában nincs előre ledolgozott munkanap az ünnep miatt. Csak az adott napon vannak zárva az üzletek, irodák. Advent idején vasárnap nincsenek nyitva az üzletek, csak szombaton hosszabb a nyitvatartási idő, és minden nagyobb városban karácsonyi vásár van.

Diplomáciai képviseletek 

A képviseletek elsődlegesen telefonon adnak információt. Bécsben a Magyar Nagykövetség: I., Bankgasse 4-6. Tel.:0043/1/533 26 31 Budapesten az Osztrák Követség: VI. Benczúr u. 16. Tel.:351-6700 Osztrák Követség Kereskedelmi Osztálya: Tel.: 351-1196