Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Ciprus

Időeltérés

Magyarországhoz képest egész évben +1 óra az időeltérés.

Repülési idő Budapest-Larnaca 3 óra.

Hivatalos nyelv

Görög, de szinte kivétel nélkül mindenki beszél angolul is. A görög feliratok mellett mindenhol minden információt megtalálhatunk latin betûs változatban is, ez teljes mértékben segíti a tájékozódást.

Transzferidők

Ciprus kis területû sziget, ezért a transzferidők nem fárasztóak. Larnaca reptér-Larnaca hotelek kb. 15 perc, Larnaca reptér-Ayia Napa kb. 40 perc,Larnaca reptér – Protaras kb. 50 perc. Kérjük, vegyék azonban figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés ill. az indulás.

Hivatalos pénznem

Ciprus 2008. január 1-től csatlakozott az euró (EUR) zónához. Korábbi pénzneme a ciprusi font (CYP) volt. Kizárólag Mindenhol található bankautomata, illetve bank. Hitelkártyák esetében általában a dombornyomásos kártyákat fogadják el.

Egészségügyi ellátás

A szállodákban a csapvíz iható, azonban elsősorban az ásványvizet javasoljuk fogyasztásra. Az ételek, gyümölcsök és zöldségek minősége mindenhol kifogástalan, fogyasztásra alkalmas. Sürgõs orvosi segítségnél forduljon a recepcióhoz, szinte minden hotel rendelkezik saját orvossal (telefonhívásos rendszerben). A kisebb összegű számlát a helyszínen kell fizetni, melyet utólag itthon a biztosítónál rendezhetnek.

Napernyők, nyugágyak, matracok

Cipruson általános szabály, hogy a szállodákhoz tartozó kertben, ill. a medencéknél a napernyők, nyugágyak és matracok, némely esetben a törölközők ingyenesek, a parton pedig fizetés ellenében vehetők igénybe. Ez alól csak néhány szálloda kivétel, amelyeket – lehetőség szerint – az egyes hoteleinknél feltüntettünk. Kérjük, megérkezéskor tájékozódjanak a recepciókon.

Hűtőszekrény / minibár

Cipruson a szállodák többségében található hűtőszekrény ill. minibár. Amennyiben üresen kívánják használni (hűtőszekrényként), úgy abban az esetben minimális összegű napi bérleti díjat kell fizetni (kb. 2-3 EUR/nap), ha minibárként, akkor pedig feltöltött állapotban találhatók, és a fogyasztás alapján történik a számlázás, melyet elutazáskor kell kiegyenlíteni. (Természetesen nem minden hotelben lehet hűtőszekrényként igénybe venni, némely esetben kizárólag minibárként használhatók.)

Szállodák értékelése

Az ország besorolásai megfelelnek az Európában elfogadott kategóriáknak, némely esetben azonban minimális eltérés lehetséges. Kérjük, forduljanak bizalommal irodánkhoz, ahol pontos felvilágosítást adunk az egyes szállodákról.

A Szépség és Szerelem szigete

Ciprus paradicsomi szigete természeti csodákban és történelmi emlékekben egyaránt gazdag. Több kilométer hosszú aranyhomokos tengerpart, simogató napsütés, kristálytiszta tenger, romantikus öblök, barátságos emberek és számos felfedezésre váró műemlék várja az idelátogatókat. Az antik és bizánci kultúra, a népművészetek kedvelői sok érdekeset láthatnak itt, hiszen az építészeti emlékek 9000 év és számos nép történelmét tükrözik. A legenda szerint ezen a csodálatos mediterrán szigeten emelkedett ki a habokból Aphrodité, a szépség és a szerelem Istennõje, így joggal nevezik Ciprust a szerelem szigetének.

Közlekedés

Az egyes városok között rendszeres távolsági autóbuszjáratok közlekednek, az üdülőhelyeket pedig félóránként kötik össze autóbuszjáratok. Cipruson balra hajts van, ezért a gyalogos közlekedés és autóvezetés nagy figyelmet kíván. Amennyiben igénybe veszik az üdülőhelyeket összekötő autóbuszjáratokat, úgy kérjük, figyeljék, hogy az út melyik oldalán szállnak fel. Az autóutak és autópályák igen jó minőségűek az egész szigeten.

Ételek, italok

A ciprusi konyha különleges, egészséges, és nem terheli meg a szervezetet. Az ételek mediterrán jellegűek, különlegességüket azonban a közel-keleti konyha fűszereivel való keverés adja meg. Legjellegzetesebb az ún. meze, amelyből kétféle létezik: húsmeze (meat meze) és halmeze (fish meze). Ez egy ételkombináció, amelyben kb. 10-15 féle étel szerepel: mártások, saláták, sajtok, húsok. Feltétlenül kóstolják meg a következő ételeket: meze, mousaka (darált hússal töltött tészta), kefte (húsgombócok), halloum (sajt), a ciprusi édességek közül pedig az ún. karidaki-t (fiatal zölddió fahéjas, szegfűszeges szirupban) és a kitrolemon-t (kandírozott citrusféle). Cipruson nagyon sok étterem van, nagy többségükben kiváló kiszolgálással találkozhatunk. Az árak kb. a magyar éttermi árak kétszerese. A nemzetközileg általánosan elfogadott íratlan szabályok szerint, a végösszeg kb. 10% ajánlott borravalóként.

Magyar állampolgár vízummentesen 30 napra utazhat Ciprusra megfelelő anyagi fedezet igazolása mellett.

A belépéshez a tervezett beutazás napjától legalább 6 hónapig érvényes útlevél oda-vissza jegy, illetve szállásfoglalás szükséges.

Az ott-tartózkodás pénzügyi fedezetét külön nem határozzák meg, de “a napi megélhetéshez elegendő konvertibilis valutával kell rendelkezni”, ami a szállásköltségen felül mintegy 20-30 ciprusi font/fő/nap.

2004. január 1-től az ideiglenes vagy állandó tartózkodási engedéllyel, munkavállalási engedéllyel vagy tanulmányi engedéllyel rendelkezőknek nem kell vízummal rendelkezniük a Ciprusi Köztársaságba.

Az illegális munkavállaláson ért személyeket azonnali hatállyal, ténylegesen a következő budapesti repülőgéppel kiutasíthatják az országból. A munkavállalási engedélyeket egyénileg vagy közvetítőkön keresztül lehet intézni, de mindenképpen a beutazás előtt.

Nicosiai Nagykövetség Cím: Magnesias str.3. Strovolos Nicosia Előhívó: (357) Telefon: 22-518-880 Ügyelet: 99-486-468 Fax: 22-516-914

Budapesti Nagykövetség Cím: 1051 Budapest, Dorottya u.3.III.2-3. Telefon: 266-1330, 266-6045 Fax: 266-0538