Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Dánia

Jó tudni!

Ha nem a skandináv állapotokhoz viszonyítjuk, Dánia tényleg drága ország. Ez részben köszönhető a 25%-os forgalmi adónak, amit mindenre ráraknak, a hotelszobától kezdve a bolti árucikkekig. Mégis, a költségek alakulását főleg az befolyásolja, hogy milyen módon utazunk. Ha kihasználjuk Dánia kiterjedt kemping hálózatában rejlő lehetőségeket, vagy a diákszállókat, elkészítjük a saját ételeinket, napi 30 dollárral is elboldogulhatunk. Ha szerényebb hotelekben szállunk meg, és olcsóbb éttermekben étkezünk, mindez napi 65-75 dollárba fog kerülni. Az autókölcsönzés nagyon drága az országban, érdemesebb Németországban kibérelni a kocsit, a dán ár harmadáért, és átvinni a határon. Minden ismertebb úti csekket elfogadnak a nagyobb bankok, de a kezelési költség igen borsos, érdemes tehát egyszerre egy csinosabb összeget beváltani. A postahivatalok is váltanak külföldi valutát, és vasárnap reggeleken is nyitva vannak; s ez néha jól jöhet. A nagyobb bankokban találni ATM pénzes automatákat, Koppenhágában éjjel nappali bankjegy átváltó automaták is vannak. Az éttermi számlák és a taxi díja is tartalmazza a szolgáltatás díját. További borravaló adása nem szükséges, ám ha jó volt a kiszolgálás fel lehet kerekíteni a számlát. Az alkudozást nem ismerik Dániában.

Földrajz és éghajlat

Dánia igazán kis ország; legnagyobb része a Jütland-félszigeten helyezkedik el. Jütland déli határa Németországgal szomszédos, ez Dánia egyetlen szárazföldi kapcsolata az európai kontinenshez. Majdnem ötszáz sziget színesíti még a képet, közülük száz lakott. Koppenhága Sjalandon, a legnagyobb szigeten, a szárazföldtől keletre található. Dánia legnagyobb része alföld, termékeny földekkel, dimbes-dombos tájakkal, bükkerdőkkel, és hanga borította lápokkal. Az országban egy árva hegy sem található, a legmagasabb pontja, a jütlandi Tavas-körzetben található Yding Skovhøj csupán 173 méter. Északi elhelyezkedéséhez képest az éghajlat meglehetősen enyhe, amit főleg a nyugati partvidék mentén haladó meleg Golf-áramlat hatásának köszönhet Dánia. Utazni a legkellemesebb májustól augusztusig, amikor a hőmérséklet 25 fok fölé is mehet, a nappali világosság pedig majdnem 18 órán keresztül tart. A leghidegebb téli hónapokban, januárban és februárban fagypont környékén mozog az átlagos napi hőmérséklet, s bár ez hidegnek tűnik, még mindig majdnem 10 fokkal magasabb, mint ami ezen a magasságon szokásos.

Dán konyha

Semmi sem jellegzetesebb, mint a híres smorrebrod (vajaskenyér), egy féloldalas szendvics, ami a legegyszerűbbtől a gazdagon felépített mesterművekig terjed. A dán étel fõleg halra, húsra és krumplira épül. A hagyományos ételek közé tartozik a flaskesteg (ropogósra sült bőrös malac), a gravad laks (füstölt vagy sózott lazac kaporral pácolva és édes mustárszósszal tálalva), és a hvid labskovs (felkockázott marhahúsból készített pörkölt, krumplival, babérral és borssal fűszerezve). A gazdag péksütemény, melyet a legtöbb országban “Danish” néven ismernek, itt wienerbrodként fut, és minden második sarkon kínálják a pékségek nyálcsordító választékukat. A dán Carlsberg és Tuborg sörfőzdék kitűnő söröket készítenek. A legnépszerűbb röviditalnak az Aalborgban gyártott aquavit számít. A legtöbb étteremben, kávézóban és a sarki fűszeresnél is kapható sör, bor és pálinka.

Ünnepek

Az ország fontosabb eseményei közé tartozik az a százegynéhány zenei fesztivál, melyek majdnem megállás nélkül követik egymást, a zenei élet széles területét felölelve dzsesszt, rockzenét, bluest, gospelt, ír zenét, klasszikust, countryt és cajunt ünnepelve. Június végén a Szent Iván éji máglyákkal kezdődik a sorozat, majd Európa legnagyobb zenei fesztiválja, a Roskilde Fesztivál következik, június végén vagy július elején. A ringei Midtfyns Fesztiválon, július elején nemzetközi rock, pop, világzene, folk és dzsessz zenészek lépnek fel, a Koppenhágai Jazz Fesztivál, mely 10 napig tart július első részében egyike a világ legnagyobb zenei ünnepségének. A Koppenhágai Nyári Fesztiválon klasszikus és kamarazenei koncerteket adnak elő július utolsó és augusztus első két hetében. Augusztus végén tartják Észak-Európa legnagyobb folkzenei rendezvényét, a Tonder Fesztivált. Szeptember első vasárnapján kezdődik a kilenc napos Arhus Fesztivál, ami a várost egyetlen, folytonos tivornya színhelyévé változtatja, a sokféle zenei és színházi előadás dánok és külföldiek ezreit vonzzák. A programba tartozik a Viking Fesztivál is, kóricáló udvari bolondokkal, bajvívó és íjászversennyel, viking stílusú hajókkal, hagyományos ételekkel, italozással és jókedvvel.

A legkedvesebb skandinávok

Kevés dolgot lehetne felróni Skandinávia legkedvesebb és legtöbb számítógépet birtokló közösségének. A viking korszak elmúlta után a dánok letették a csatabárdot, és sokkal civilizáltabb módon írták be nevüket a történelembe. Például feltalálták a Legót, az Európai Unió legrátermettebb tagjává váltak, előrukkoltak néhány tehetséges foci-csillaggal, 1996-ban pedig a fél világ a sárga mezes, dán Bjarne Riist éljenezte a Tour de France célszalagjánál. A dán konyhaművészet elsősorban édességeiről híres, s ezt ízletes péksüteményeiknek köszönhetik. Dánia fővárosa, a pöttöm játékváros kinézetű Koppenhága, igazi csapda, a legillatosabb csábításokkal telitűzdelve. Lakói mindig patyolat-tiszták, és udvariasak. Ha még hozzávesszük mindazt a mókát, amit ezek az állandóan ünneplő szigetek tartogatnak, no meg azt, hogy anyagilag Dánia a legolcsóbb a skandináv országok között; érthető a sok “köszönöm szépen a szíves vendéglátást” levél, amit az utazók körmölgetnek rendszeresen, üres söröskorsóik mellől!

Dán életszemlélet

A dánok büszkék saját, minden tekintetben modern életszemléletükre, így a népviseletet, a hagyományos fesztiválok ünneplése és a régimódi szokásokhoz való ragaszkodás kevésbé elterjedt a dánoknál, mint más európai országban. A látogatók kellemes, nyugodt embereknek fogják találni a dánokat, akik közvetlenek, mentesek a szélsőségektől és más életstílusokkal szemben is toleránsak. 1989-ben Dánia volt az első európai ország, amelyik legalizálta az azonos neműek házasságát, és a meleg élettársakra is a kiterjesztette heteroszexuális párok jogait. Talán semmi sem mutatja jobban a dán életszemléletet, mint a hygge szócska mögötti koncepció, mely kicsit durván fordítva kényelmet és meghittséget jelöl. A külvilág zűrzavarának és problémáinak kizárását takarja, és helyette a meleg, meghitt hangulat megteremtését. A hygge-t alkalmazzák a dánok magánéletük sok területén, otthonuk megtervezésétől kezdve az apró kávézók és kocsmák iránti szeretetüknek. A dánok nem fejezhetik ki jobban elégedettségüket, mint ha vendéglátójuknak a meghitt estét köszönik meg.

Látnivalók

Arhus

Jütland kulturális központja, Arhus pezsgő hangulati egyetemi város, Dánia egyik legjobb zenei és szórakozási színtereként bármit megtalálni itt: szimfonikus koncertektől, színházaktól kezdve a virágzó, éjszaka igazán magukhoz térő kávézókig. A város legnépszerűbb látványosságai közé tartozik a Den Gamle By (Óváros), az ország minden részéből 75 különböző, restaurált házból összeállított, kisvárost mintázó skanzen. A legtöbb építmény a XVII. és a XVIII. században épült, fából ácsolt ház, de akad egy vízimalom, egy szélmalom és pár épület a századforduló idejéből is.

Dánia legnagyobb temploma az Arhus Domkirke Katedrális, román stílusú kápolnája a XII. században épült. A templom többi része gótikus stílusú, a XV. századból. A Vor Frue Kirke rejtegeti az ország legrégebbi kápolnáját, mely 1060 környékén épült, a Moesgard Múzeumnak figyelemreméltó gyűjteménye van bronz- és vaskori leletekből, és egy élvezetes gyalogösvény restaurált őskori környezeten visz keresztül. A leghíresebb kiállított tárgy egy kétezer éves ember, akinek tökéletesen konzervált testét egy közeli mocsárban találtak 1952-ben. Arhus a Jütland-félsziget keleti partvonalán fekszik, könnyen eléred repülővel, busszal vagy vonattal.

Ribe

A IX. században alapított Ribe városa a legősibb település egész Skandináviában. Újabb ásatások során azonban I.sz. 700-ból származó ezüstérmék kerültek napvilágra, melyek egy korábbi kereskedőváros meglétét igazolják. A svédekkel vívott szakadatlan csatározások véget vetettek a helyi kereskedelemnek, s a középkorban virágzó kereskedelmi központ, Ribe hamarosan hanyatlásnak indult. Ez a hanyatlás késleltette viszont a modernizációt; girbegurba, macskaköves utcáival, és fából ácsolt XVI. századi házaival Ribe utcáin sétálgatni olyan érzés, mintha élő történelmi múzeumban járnál.

A Ribe Katedrális uralja a látóhatárt, mint szép emlékeztetője a város dicsőséges múltjának. A Ribes Vikinger a város viking és középkori történelmét bemutató óriási múzeum. Az egyik kiállító teremben egy teljes, helyreállított piactér vár, a VIII. századból, kiegészítve egy megrakott Viking hajóval, és egy multimédiás bemutató keretében végignézheted egy Viking hajó útját az õsi kereskedelmi útvonalakon. A városközponttól délre található Vikingcenter, ahol sokféle helyreállított építményen, köztük egy 34 méter hosszú Fyrkat-stílusú raktárházon keresztül próbálják bemutatni a viking kori Ribét. Ribe Jütland déli részén található, vonattal érhető el, Esbjergtől 40 perc, Tøndertől 50 perc alatt.

Mons Klint

A látványos fehér mészkősziklák 128 méterrel magasodnak a tengerszint fölé, Dánia legfelkavaróbb látványát nyújtva. 5000 évvel ezelőtt keletkeztek ezek a sziklák, akkor, amikor az óceán fenekén lévő mészkő lerakatok kiemelkedtek a mélyből. A sziklák között lesétálhatunk a tengerpartra, majd egyenesen vissza, körülbelül fél óra alatt. Mons Klint a Zealandtól délre fekvő Mon-szigeten található, melyet egy híd és a napi buszjárat segítségével közelíthetünk meg.

Egeskov Kastély

A várárokkal és felvonóhíddal ellátott Egeskov Kastély igazi reneszánsz drágakő. 1554-ben épült, egy apró tó, az Egeskov (jelentése: tölgyerdő) kellős közepére. Alapját több ezer levert tölgyfacölöp alkotja. A kastélyt körül elterülő drága, 15 hektáros parkot az 1700-as évek közepén tervezték, évszázados fagyalbokrok találhatók ma itt, szabadon sétáló pávákkal, egy télikerttel, és gondosan nyírt angol kertekkel. A kastély berendezése antik bútorokból, nagyméretű, korabeli festményekből és vadásztrófeák sokaságából áll. A labirintusok szerelmesei bejárhatják a háromméteres bambuszsarjakból álló, kétszáz éves útvesztőt. A földszinten van a régi autók múzeuma, körülbelül háromszázat állítottak ki a kor autói közül. A kastély Funen-szigetén, Odensétől keletre helyezkedik el.

Legoland

Legoland egy kilométerrel északra található az apró jütlandi városkától, Billundtól. A tízhektáros műanyag Lego elemekből felépített parkot csak azoknak ajánljuk, akik nem félnek ha megidézik gyermekkorukat a hely apró és óriási méretű, összesen 42 millió darabból összerakott építményei. Koppenhága után ez a második legtöbbet látogatott hely. A legaprólékosabb építmény a 3 millió kockából összehozott koppenhágai kikötő másolata, elektronikusan vezérelt hajókkal, vonatokkal és darukkal. Legoland népszerűsége sokkal hozzájárult ahhoz, hogy Billund Dánia második legforgalmasabb repülőterévé váljon. Billundból, vagy Veljéből busz indul Legolandba. Veljébe gyakran indulnak vonatok.

Vízum, beutzaási feltételek:

Gyakran félreértésre ad okot a vízummentesség kérdése. Előfordul, hogy azok a személyek, akik nem turizmus, hanem valamilyen speciális tevékenység folytatása céljából (munkavállalás, tanulás stb.) utaznak be, nem rendelkeznek tartózkodásra jogosító vízummal. Ez akkor is szükséges, ha a három hónap időtartamot nem haladja meg tartózkodásuk. Ennek hiányában ugyanis nemcsak szociális hátrányok – pl. egészségügyi ellátáshoz szükséges személyi nyilvántartás alapján kiállított igazolvány – fenyegetik a beutazót, de belépését megtagadják, vagy kiutasítják az országból az idegenrendészeti hatóságok.

Nagykövetség Cím: Strandvejen 170 2920 Charlottenlund Előhívó: (45) Telefon: 39-63-16-88, 39-63-19-29 Ügyelet: 396-316-88 Fax: 39-63-00-52