Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Dél-Afrika

Időeltolódás: +1 magyar időhöz képest

Terület: 1 219 912 km2

Népesség: 43,4 millió fő

Népcsoportok: fekete (75.2%), fehér (13.6%), ázsiai

Országhívószám: 27

Hungary Direct: 0 800 990036 

Elektromosság: 220 V, 230 V vagy 250 V, 50 Hz

Államforma: köztársaság

Hivatalos nyelv: afrikaans, angol és 9 bantu nyelv

Vallások: keresztény (68%), muszlim (2%), törzsi vallások (28,5%), hindu (1,5%)

Hivatalos pénz: 1 rand = 100 cent

Környezet, éghajlat

Az ország Namíbiával, Botswanával, Zimbabwe-vel, Mozambikkal, Szvázifölddel és Lesothoval határos. A területét három nagy részre lehet osztani, egy nagy kiterjedésű fennsíkra az ország belsejében (highveld), a Kalahári medencére és a keskeny tengerparti sávra (lowveld). Az ország éghajlata száraz és meleg, amit az óceán közelsége és a magaslatok tesznek egy kicsit változatosabbá. A keleti országrész és Fokváros környéke a legcsapadékosabb, a Namíbiával határos sivatagos területek pedig a legszárazabbak. A déli partvidéken kellemes, szinte mérsékelt övi, a keleti parton viszont trópusi éghajlat uralkodik.

Malária elleni tabletták

Egyedül a Krüger Nemzeti Park, Swaziland és a Blyde River Canyon környéke malária veszélyes terület. A malária elleni tabletták recept nélkül kaphatók a gyógyszertárakban.

Fizetőeszköz

A hivatalos dél-afrikai fizetőeszköz a Rand, váltópénze a cent. (Rövidítései: R, c). 1 Rand kb.= HUF 40. Jelen pillanatban még a régi és az új fémpénzek is forgalomban vannak. Hitelkártyák: minden nagyobb hitelkártya elfogadott, különösen Visa és Mastercard. A Maestro kártyák nem mindenhol használhatóak!

Ételek és ivóvíz

A csapvíz az egész országban biztonságos, akárcsak az ételek, beleértve az éttermekben szolgált zöldségeket és gyümölcsöket is.

A szivárványország

Dél-Afrika az utóbbi években az egyik legjelentősebb fogadó országa lett a nemzetközi turizmusnak. Ehhez hozzájárultak a jó szállodák, a kiváló infrastruktúra, a kellemes éghajlat, a barátságos emberek, a megfizethető árak és a látnivalók sokasága: a csodálatos tájak, a nemzeti parkok hihetetlenül gazdag állatvilága, a különleges vegetáció, az őslakosság egzotikus kultúrája, a történelmi emlékek bősége és a gyönyörű városok szebbnél szebb épületei. E sokféleség és az itt élő emberek legkülönfélébb bőrszíne és származása miatt szokták Dél-Afrikát szivárványországnak nevezni.

Látnivalók

Fokváros a harmadik világ és a fejlett világ keveréke. A város Dél-Afrika legrégibb települése, leginkább csodálatos strandjairól, tengerpartjáról és a hegyeiről híres. A legnevezetesebb látnivalók a belvárosban találhatók. A Jóreménység kastély az ország legrégebbi, európaiak által épített épülete. A Dél-Afrika Múzeum dinoszaurusz-leleteiről és a busmanokat bemutató kiállításáról híres. A Victoria and Alfred Waterfront hangulatos bárjaival, éttermeivel és vadonatúj tengeri akváriumával várja a látogatókat.

A Table Mountainra közlekedõ drótkötélpályás felvonó megéri a kicsit drágább viteldíjat, ugyanis a hegytetőről szép időben meseszép kilátás tárul elénk. A hegyen található Kirtenbosch botanikus kert a világ legszebb kertje.

Durban az ország legismertebb tengerparti üdülőhelye, amely nem csak gyönyörű tengerpartjáról, hanem kulturális eseményeiről, múzeumairól, templomairól és mecseteiről is híres. A Garden Route a déli tengerparton fut végig csodálatos erdők, vadvirágos rétek és gyönyörű strandok mentén.

Johanessburg az ország leggazdagabb városa, melynek lakói közül sokan azonban kénytelenek bádogviskókban élni. A város meglehetősen szegényes, de a dél-afrikai életet itt lehet igazából megismerni.

A Krueger Nemzeti Park a világ egyik legrégebbi és legismertebb parkja. A nagy ötöket, oroszlánokat, leopárdokat, elefántokat, bölényeket és orrszarvúakat mind megtekinthetjük, ha jókor érkezünk.

Budapesti Nagykövetség H-1026 Budapest Gárdonyi Géza út 17. Tel: (36-1) 392 0999 Fax: (36-1) 200 7277 
Nagykövetség Pretoriában 959 Arcadia Street Heatfield Pretoria, Postacím: P.O.Box 27077 Sunnyside 0132, Pretoria R.S.A. Tel: 27-12-430-3020 Fax:27-12-430-3029