Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Dominika

Ha választani lehetne a Föld legvonzóbb országai között, a Dominikai Köztársaság minden bizonnyal előkelő helyen végezne. Kolumbusz Kristóf fedezte fel ezt a földi édenkertet, melyet a következő szavakkal illetett: „Ez a Föld legjobb, legtermékenyebb, legkellemesebb, legkiegyensúlyozottabb tája, a leggyönyörűbb föld, amelyet emberi szem valaha látott”. A jelzők önmagukért beszélnek, Dominika, a hófehér homokú öblök országa, ahol kristálytiszta türkizkék tenger, gazdag növényzet, modern, minden igényt kielégítő szállodák, és trópusi klíma várja a napfény és a vízi sportok szerelmeseit. Amennyiben romantikus és gondtalan üdülésre vágyik, a Karib-tenger mély kékségében Dominika minden álmát valóra váltja!

HASZNOS TUDNIVALÓK

Beutazási feltételek

Magyar állampolgároknak a belépéskor még 6 hónapig érvényes útlevél és ún. „Turista kártya” szükséges, amelyet mindenki egyénileg beszerezhet a Dominikai Köztársaság bonni nagykövetségén, vagy megérkezéskor a repülőtéren (kb. 10 USD). A Dominikai Köztársaságban Magyarországnak nincs külképviselete, hivatalos ügyekben hazánk kubai képviselete jár el.

Diplomáciai képviselet

Magyar Köztársaság Kubai Nagykövetsége Calle G. No. 458. entre 19. y 21., Vedado, Havanna Tel.: (00 53 7) 833-3365(00 53 7) 833-3365 Mobil: (00 53 5) 880-2110(00 53 5) 880-2110

Dominikai Köztársaság Nagykövetsége 53177 Bonn, Burgstrasse 87. Németország Tel: (00 49 228) 364-956(00 49 228) 364-956 Fax: (00 49 228) 352-576

Hivatalos nyelv

Spanyol, de a turisztikai központokban és szállodákban az angol, francia, olasz és német is használatos nyelv.

Hivatalos pénznem

Dominikai Peso (DOP). Váltópénze a centavos (1 peso = 100 centavos). Behozatala és kivitele tilos, ezért az USD-t javasoljuk. Árfolyam (2010 szeptember): 1 USD kb. = 35 DOP. Bankkártyával a főbb turisztikai központokban lehet fizetni, de ha kisebb városokba kíván utazni, ne feledjen előzetesen pénzt váltani.

Időeltérés

Magyarországhoz viszonyítva –5 óra, nyári időszámítás idején -6 óra az időeltérés.

Repülési idő

Budapest – Prága: 1 óra (várakozás Prágában: akár 12-24 óra. Prága – Punta Cana: kb. 13 óra, köztes technikai leszállással oda- és visszaúton Ganderban. Poggyász súlyhatár: 15 kg/fő.

Transzferidők

Kérjük vegyék figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés, illetve az indulás.

Átlaghőmérsékletek:

Levegő | Víz

okt

30 | 28

nov

30 | 28

dec

29 | 27

jan

28 | 27

febr

28 | 26

márc

29 | 26

ápr

29 | 27

máj

30 | 28

Elektromos áram

110 V, 60 Hz. Az elektromos konnektorok lehetnek amerikai típusúak (lapos villájú dugósak) vagy európai típusúak (kerek villájú dugósak). A négy- és ötcsillagos szállodákban általában van 220 V-os konnektor is. Ajánlatos adapter beszerzése.

Közlekedés

Az ország jó úthálózattal rendelkezik. A legcélszerűbb autót bérelni, de mivel ezeket az autókat külföldről hozzák be, bérlésük meglehetősen drága. Amennyiben egy kis kalandra vágynak, a helyi buszokat ajánljuk, ezek a legolcsóbbak. Kedvező lehetőség még a taxi bérlés, mert a sofőrök többnyire nagyon kulturáltak, és idegenvezetőként is megállják a helyüket. Nagyon fontos azonban az előzetes megállapodás az úti célra és a várható viteldíjra vonatkozóan!

Autóbérlés

Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte, valamint nemzetközi jogosítvány kiváltása is szükséges. A gépjármű átvételénél meg kell győződni arról, hogy rendelkezik-e pótkerékkel, és a benzin mennyiségét is érdemes ellenőrizni.

Közbiztonság

A sziget belső része és a kisebb városok általában biztonságosak. Santo Domingoban elővigyázatosabbnak kell lenni, akárcsak a világ bármely más nagyobb városában.

Egészségügyi ellátás

Az orvosok megfelelően képzettek, a kórházak felszereltsége megfelel a követelményeknek. Minden általánosan használt gyógyszer beszerezhető a gyógyszertárakban, de ajánlatos a naponta szedendő és speciális gyógyszereket magukkal vinni. Szúnyogok elleni riasztószer és magas faktorszámú napozótej is ajánlott. Irodánk a csapvíz fogyasztását nem javasolja, palackozott víz szinte mindenhol kapható. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.

Védőoltás

Az utazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra, de az általános oltások, mint a sárgaláz, tetanusz, tífusz, hepatitis A, B javasoltak. Kérjük, részletesebb tájékoztatás céljából forduljon háziorvosához vagy a Nemzetközi Oltóközponthoz.

Szállodák értékelése

A megadott kategóriák a helyi hivatalos besorolást jelentik, amely eltérhet az európai normáktól. Minden szállodánál szerepel irodánk értékelése is, amely a magyarországi normáknak megfelel.

Földrajzi adatok

A Dominikai Köztársaság a karib-tengeri szigetvilág része, Hispaniola szigetének keleti részét foglalja el. Fővárosa Santo Domingo, amely a sziget déli részén fekszik. Összehasonlítva a szomszédos Haitivel, Dominika területe mintegy kétszer nagyobb, összesen 48 730 km2. A sziget felszíne változatos, középső részét egy hatalmas hegység, a Cordillera Central alkotja, melynek legmagasabb csúcsa a 3175 méteres Pico Duarte, amely egyúttal a karibtérség legnagyobb hegye is. Az ország északnyugati részén található a sziget leghosszabb folyója, a Yaque del Norte. Termékeny medencéje elsősorban dohány-, cukornád-, kávé- és kakaóültetvényekkel tarkított. A sziget éghajlata trópusi, keleti passzátszelekkel befolyásolva. A szeles északkeleti területeken kétszer annyi az éves csapadékmennyiség, mint a szélcsendesebb délnyugati oldalon, ennek hatása a növényzeten is megmutatkozik. A legtöbb északi hegységet gazdag növényzet, a szárazabb területeket gyérebb erdők, illetve szavanna jellegű területek borítják.

Történelem

Hispaniola első lakói a Kr.e 1000 körül betelepülő aravak indiánok lehettek, 1492-ben „őket fedezte fel” Kolumbusz Kristóf, aki a korona birtokába vette, és Spanyolországról elnevezte a szigetet. Santo Domingo, ahonnan az anyaországgal folytatott kereskedelmet, gyakorlatilag a kizsákmányolást irányították, már a 16. században megalakult. 1697-ben a sziget nyugati részének harmada, majd 1795-ben a teljes terület francia fennhatóság alá került. 1804-ben legyőzték a franciákat, és még ebben az évben kihirdették az ország függetlenségét, azonban 4 évre rá a spanyolok ismét bevették Santo Domingót. A független Dominikai Köztársaság 1821-ben alakult meg, 1822 és 1844 között erőszakos úton egyesítették Haitivel. Először valójában csak 1844-ben, Juan Pablo Duarte segítségével vált valóra a teljes függetlenség, 1861-től 1865-ig azonban ismét spanyol megszállás következett, az országot diktátorok uralták, csak rövid ideig volt demokratikus kormánya. A XX. század elején az Amerikai Egyesült Államok is megjelent a szigeten, hozzájárulva az ország modernizációjához. Amerikaiak ezrei árasztották el a szigetet, hogy itt töltsék „bő lére eresztett” szabadságukat. 1961-ben meggyilkolták az utolsó diktátort, Rafael Trullio Molinát, s a népfelkelést követően 1965-ben fokozatosan megújították a demokratikus uralmat. Az első valódi demokratikus választásokra 1978-ban került sor. Ekkor az ország felismerte lehetőségeit, és kaput nyitott az idegenforgalom előtt. Az Egyesült Államok közelsége nyilvánvaló hatással van a Dominikai Köztársaság gazdasági fejlődésére, a külföldi turisták évről évre növekvő száma elősegíti az igazi üdülőparadicsom megteremtését.

Lakosság

A Dominikai Köztársaságnak napjainkban majdnem 9 millió lakosa van, ennek több mint 60%-a városokban, köztük is a fele Santo Domingo agglomerációjában él. A Vega Real völgye is sűrűn lakott terület. A sziget népességének nagy része mulatt, a kisebbség jelentős hányada pedig az európaiak és afrikaiak leszármazottja. A helyi lakosok 90%-a római katolikus vallású.

Santo Domingo

 

A sziget legnagyobb városa, és egyben az ország fővárosa, lakossága mintegy 2 millió fő. 1496-ban Kolumbusz Kristóf testvére alapította, legszebb történelmi emléke a 16. századból fennmaradt katedrális. 1936 és 1961 között a település neve Ciudad Trujillo volt, az országot kormányzó diktátor nevéről, a népfelkelés után kapta vissza régi nevét. Lenyűgöző a helyiek vendégszeretete, és jellemző a nyüzsgő éjszakai élet.

Juan Dolio

A fővárostól mintegy 60 km-re keletre fekvő üdülőváros. Tengerpartja hosszú és keskeny, kókuszpálma ligetekkel, helyenként sziklaszirtekkel, ahol tengeri sünök és korallok találhatók, ideális tehát a búvárkodásra. A főváros és a halászfalvak közelségének köszönhetően ideális kiindulópont a sziget megismeréséhez. A közeli Saona sziget természetvédelmi terület, amely szintén a búvárkodást kedvelőknek nyújt fantasztikus élményt.

Punta Cana – Playa Bavaro

 

A fővárostól mintegy 120 km-re keletre fekvő üdülőváros. A környék nem olyan régen még ismeretlen tengerparti rész volt a sziget délkeleti területének átjárhatatlan, bambusznáddal benőtt vidékén, ahol mostanra modern turisztikai központot, és fehér homokos tengerpartot alakítottak ki. A Bavaro parton több mint 30 turisztikai komplexum létesült, amelyek a legmagasabb igényeknek is megfelelnek. A 30 km-es tengerpart ideális a vízi sportok és a napfény szerelmeseinek, de kellemes az esti sétákra is. Ma Punta Cana az egyik legkeresettebb turisztikai célpont az egész Karib-térségben.

 

Vásárlás

A leghíresebb dominikai különlegesség a larimar féldrágakő, amely sehol máshol a világon nem fordul elő. Ez az ékkő a legértékesebb szuvenírek közé tartozik. Néhány ékszerüzletben olyan eredeti érmék is kaphatóak, amelyek a 17. században Hispaniola partjainál elsüllyedt spanyol hajókról származnak. Kedvező árúak a rattanból, gyöngyből készített apró tárgyak, a kerámiák, és a fából készült szobrok. Nagyszerű ajándék továbbá a kávé, a rum és a helyi „merengue” zenéből öszszeállított válogatások. Alku lehetséges, olykor az eredeti ár negyedéig is. Kérjük, lehetőleg ne vásároljanak fekete korallból és teknősbékapáncélból készült tárgyakat, valamint ne fogyasszanak teknősbékából készített ételeket! Ezzel Önök is hozzájárulnak a dominikai természetvédelemhez.

Ételek, italok

A legtöbb szálloda éttermében a nemzetközi konyha ételeit kínálják, amelyeket azonban a spanyol és kreol konyha is befolyásol. A helyi rumos koktélok igen finomak, ugyanez érvényes a gyümölcslevekre is. A sörök legnagyobb része importból származik, ugyanígy a borok és a nemzetközi alkoholos italok is, melyek viszonylag drágák. Dominikán kávét is termesztenek, amely finom ízének köszönhetően nemcsak a helyi lakosok, de a látogatók kedvelt italává is vált.

Fényképezés

A fényképezésre, filmezésre vonatkozóan a helyi idegenvezető minden esetben pontos felvilágosítást ad a helyi előírásokról, szabályokról.

Borravaló

A turizmusban általános elfogadott normák szerint kb. a szolgáltatás értékének 10 %-a az ajánlott borravaló

Javaslataink

Könnyű, kényelmes ruházat ajánlott. A napsütés szinte mindig erős, ezért napolajjal, naptejjel és fejfedővel védekezzenek az erős napfény ellen! Palackozott víz fogyasztását ajánljuk, mert a városi csapvíz sok esetben hasmenést okoz. A gyomorbántalmakat általában nem a fertőzések okozzák, hanem a flórák különbözősége, és a túlzott mennyiségű étel elfogyasztása.