Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Egyesült Arab Emirátusok

A tradicionális arab világ és a modern, fényûző Nyugat csodás keveréke. Az Emirátusokat alkotó 7 emírség közül a két legjelentősebb Dubai és Abu Dhabi, mely utóbbi az emír székhelye és az olajkitermelés központja. Kristály tiszta tenger, zöld oázisok, égbenyúló toronyházak, nyüzsgő bazárok varázsolják el az idelátogatókat. Természeti szépségeik, homokdûnéik, oázisaik és arab hagyományaik az Ezer egyéjszaka meséit keltik életre.

Városok, üdülőhelyek

DUBAI két városrészből áll, melyet egy öböl választ ketté: északon Deira, délen a modern épületeket is magában foglaló Bur Dubai található. A két városrészt két híd és egy alagút köti össze. Érdekes látnivaló a város legrégebbi épülete, a Dubai Múzeum, mely egykor uralkodók lakhelye volt, valamint a Dubai World Trade Center, melynek tetejéről lélegzetelállító kilátás nyílik a városra. Érdemes felkeresni a dubai bazárt, mellyel kevés másik vetekedhet.

ABU DHABI az ország sajátos hangulatú fővárosa, ahol az ősi és a modern világ találkozik. Mérhetetlen gazdagsággal találkozhat az ide látogató. Az üzleti élet és a turizmus közel-keleti központja. Az ellentétek városának is nevezik, hiszen itt a legmodernebb üvegpaloták ugyanúgy részei a városnak, mint a régi széltornyokkal díszített házak és a város határában kezdődő homoksivatag. Így a Kelet és Nyugat, a régi és az új mesés gazdagsága tárul az idelátogató elé. Európai szemmel nézve egzotikus világ, mert hagyományaik épp oly jelentős szerepet kapnak mindennapjaikban, mint a legmodernebb és legdrágább technológiávalfelépített újdonságaik.

FUJAIRAH kikötője a kulcskikötők közé tartozik a térségben, mivel a Perzsa – öböllel szemben, a mélyebb Arab – tengerben fekszik. A part menti piacon a klasszikus ajándékokon kívül friss halat, gyümölcsöt és zöldséget is be lehet szerezni. Látnivalói közé tartozik az óváros, mely domináns építménye egy portugál erődítmény, amelyet 1670-ben emeltek a hódítók. Az itt található három tengeri rezervátumnak köszönhetően ez a terület a búvárok kedvelt üdülőhelye– a tengeri élet itt sokkal színesebb, mint bárhol máshol.

Hasznos információk

Diplomáciai képviseletek:

Magyar Köztársaság Nagykövetsége
Monasir Area, 26th Al Nahyan Street no: 471,
Abu Dhabi, Tel.: (+971) 2666-0107,
Fax: (+971) 2666-7877

Beutazási szabályok:

Magyar állampolgárok részére vízumköteles úticél. Izraeli pecsét nem akadálya a vízum megszerzésének. Az eredeti vízumokat telepítjük a fogadó repülőtérre. Elkészítési idő általában 7 munkanapot vesz igénybe, a sürgősségi vízum 3 munkanapon belül készül el.

Hivatalos pénznem, pénzváltás:

Az ország valutája a dirham (AED = kb.50Ft, kb.1 USD = 4,2 AED), kivitele nem korlátozott, bárhol visszaváltják a kívánt valutára. Hitelkártyák mindegyikét elfogadják. A városban könynyen találni pénzváltókat, a szállodák recepcióin nem érdemes pénzt váltani.

Hivatalos nyelv, lakosság, vallás:

Hivatalos nyelv az arab, de szinte mindenhol beszélnek angolul is. Mohamedán a hivatalos és a legelterjedtebb vallás, de katolikusok és hinduk is élnek.

Időeltolódás: + 2 óra a téli időszámítás szerint.

Elektromos áram:

220 V, a magyar normától eltérő, angol szabvány szerinti aljzatok használatosak! A szállodák recepcióin a speciális aljzat igényelhető.

Egészség:

Kötelező védőoltás nincs. Palackozott víz fogyasztása javasolt! Figyeljenek a folyamatos folyadékbevitelre! Tanácsos némi házi patikát bekészíteni.

Fényképezés:

Helyi lakosokat, különösen nőket szigorúan tilos fotózni! Katonai objektumok fotózása szintén tiltott! A mecsetek csak és kizárólag vallási célra épültek, tehát turistáknak – egy mecset kivételével – nem látogatható.

Telefon:

Mobiltelefon kivihető, de a lefedettség nem teljes, ezért a mobilszolgáltatónál érdemes utazás előtt utána érdeklődni.

Borravaló:

Étteremben 10%, szállodában (takarítók, strandon dolgozó személyzet) az udvarias kiszolgálást 5-10 dirhammal szokták honorálni.

Öltözködés:

Ajánlatos a könnyű len- vagy pamutruházat, a kényelmes cipő, fejfedő, napszemüveg, papucs, valamint a hűvösebb estékre melegebb ruhadarab. Szigorú erkölcsi szokások miatt tiltott a sort, valamint a miniszoknya és a kivágott női ruha viselete.

Nyitva tartás:

A nagy meleg miatt a mediterrán országokhoz hasonlóan a legmelegebb órákban sziesztát tartanak, általában 13.00-17.00 óra között. A bevásárlóközpontok ellenben folyamatos nyitva tartással működnek.

Taxi:

 

A városban több taxi társaság is kínálja a szolgáltatásait. Nem érdemes alkudozni, hiszen sokszor a kialkudott tarifa többször változhat az út során. Minden taxinak jól látható sorszáma van, melyet érdemes megjegyezni, így könnyebb rátalálni. A repülőtéri úton tripla tarifával számolnak.

Vásárlás:

Külön bazárokat (souq) tartanak az egyes árucikkeknek, pl. elektromos eszköz, aranyékszer, textil, fűszer stb, ahol kedvére válogathat és alkudozhat az ember.