Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Egyiptom

Az ókor csodái mellett a Vörös-tenger part- vidékére invitáljuk az utazni vágyókat, oda, ahol a sivatag és a tenger találkozik, ahol az egész évben fantasztikus strandolási fel- tételek télen is nyaralásra csábítanak.

Városok, látnivalók

KAIRÓ

 

Afrika legnagyobb városa. Lebilincselő óvárosa az iszlám építészet legjavával ismerteti meg a látogatót. Az Egyiptomi Múzeum pedig kvázi múltbéli utazás a világ egyik legfigyelemreméltóbb kultúrájához, mely grandiózus emlékei máig megoldatlan rejtélyt jelente- nek.

 

GIZA

Kairóval szemben fekszik. Kheopsz, Khephren és Mü- kerinosz fáraók piramisaival, valamint a legkorábbi fennmaradt egyiptomi szfinxel. A piramisok a világ hét csodája közé tartoznak, pontos kivitelezésük és monumentalitásukkal lenyûgöző tudást és hatalmat képviselnek, napjainkban is éppoly nagy hatást gyako- rolva, mint régen. Nem csupán temetkezési helyként szolgáltak, hanem a mezőgazdaságban is fontos egyip- tomi naptár meghatározói is voltak egyben.

SZAKKARA

Kairóhoz közel, a Nílus keleti partján fekszik Egyiptom legnagyobb nekropolisza, mely sírok és emlékmûvek százait rejti. A legtöbb az Óbirodalom idejéből való, mikor a főváros még Memphis volt. Itt található a leg- korábbiként számontartott, Dzsószer fáraó lépcsőzetes piramisa, melyet Imhotep alkotott meg.

LUXOR

Théba néven a Nílus nyugati oldalán a szomszédos Karnakkal együtt (a Nílus keleti partján) virágzó város volt. A fáraók sírkamráit rejtették ide, Karnak ékessége pedig az Amon-templom, mely falai alatt érezhető a letûnt korok misztikus világa.

ASSZUÁN

Az ország legdélebbi nagyvárosa, melyet zuhataga tett egykor a gazdagok üdülőhelyévé. Itt található az Elephantine-sziget, mely egy bizonyos Nilométerről nevezetes: 3000 éves márvány mérőeszköz, mellyel azóta is a Nílus vízszintjét mérik.

KOM OMBO

Kiemelkedik az egyiptomi szentélyek közül, mert egy- szerre két istenségnek építették: a krokodilfejû Szobek és a sólyomként ábrázolt Haroérisz istennek. Hogy mindkét istent tisztelhessék, mindenből kettőt építettek pl.oszlopcsarnokot.

ABU SIMBEL

A szudáni határtól nem messze fekszik, négy 20 m magas, gigantikus II. Ramszesz-szobor díszíti az itt emelt templom homlokzati bejáratát.

HURGHADA

Hurghada a Vörös-tenger partján fekvő 25 km hosszú partszakasz. Az egykor kis halászfaluból Egyiptom egyik legszebb üdülőhelye lett a Vörös-tenger partján, mely a fővárostól körülbelül 400 km-re délkeletre fekszik. A kristálytiszta tengerpartot finomhomokkal borított hosszú strandok szegélyezik. A tenger vizének hőmérséklete ritkán csökken 22 C° alá, így ideális fel- tételeket biztosít az üdülni vágyók számára.

SHARM EL SHEIKH

A Sinai-félsziget gyöngye, egyik oldalán a korallzáto- nyokkal szegélyezett tengerpart, – amelyek víz alatti szépsége elkápráztatja a búvárkodni vágyókat, a hul- lámok, a szörfözés szerelmeseit –, a másik oldalán a Sinai-hegy évezredes múltjának emlékei és szépséges tájai. De a méltán neves egyiptomi vendégszeretettel és olcsó bazársorokkal válik teljessé az élmény.

NÍLUSI HAJÓÚT

Álomutazások közé tartozik áthajózni az ókori törté- nelmen, a fáraók nyomában, végül pihenni az egyik legszínesebb tengerparton, felüdülés testnek és léleknek egyaránt.