Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Kambodzsa

 
Vízum
 
Magyar állampolgárok a Kambodzsai Királyság területére vízummal utazhatnak be, ami a berlini kambodzsai nagykövetségen, vagy bármely más külföldi kambodzsai diplomáciai képviseleten, valamint a siem reap-i repülőtéren, továbbá Kambodzsa kijelölt nemzetközi határátkelőhelyein igényelhető, vehető fel.
 
Az útlevélnek a beutazás napjától számított legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
A turistavízum 20 dollárba kerül, és 30 napos időtartamra érvényes. A vízum kiállításához két db igazolványkép és a vízumkérő lap kitöltése szükséges.
 
Egészség
 
A Kambodzsába való utazáskor hivatalosan nincs szükség oltási bizonyítványra. Oltást ennek ellenére célszerű kérnünk a szakorvosoktól, elkerülendő a komolyabb fertőzéseket. Tífusz, Hepatitisz A/B és agyhártyagyulladás ellen ajánlott az oltás, ezeken felül orvosi tanácsra érdemes antibiotikumokat, széntablettát, szúnyogirtót magunkkal vinni.
A szükséges oltásokról részletes tájékoztatót a Tisztiorvosi Szolgálat bárkinek ad.
Javasoljuk megfelelő balesest-, betegség-, és poggyász biztosítás megkötését.
 
Helyi valuta
 
Kambodzsában általában a nemzeti valutát, a Riel-t használják (100 Forint= kb. 2000 Riel (www.xe.com)), de a legtöbb helyen az amerikai dollárt és a thai baht-ot is elfogadják, sőt a nagyobb boltokban kifejezetten elvárják. A készpénzt nem feltétlenül érdemes átváltani rielre, a dollárban megadott árak általában reálisak.
 
A nagyvárosokon kívül nehéz használni a Traveler’s csekket, bankautomatákat ugyanakkor találhatunk ezeken a helyeken, de a felszámított extra díj meglehetősen magas. Az elárusítóhelyeken legtöbbször nem fogadják el a hitelkártyákat.
 
Javasoljuk, hogy 2000-nél újabb bankjegyeket vigyenek az országba, ezeket ugyanis könnyebben elfogadják, mint a régebbi dátumozásúakat.
 
Elektromos áram
 
230 voltos feszültség, európai (hazánkban is használt) és amerikai típusú konnektorok is léteznek, célszerű egy átalakítót vinni magunkkal. 
 
Magyar külképviselet
 
A magyar-kambodzsai konzuli ügyek intézése a hanoi magyar konzulátus hatáskörébe tartozik, – sürgős esetekben Ho Chi Minh-városi (saigoni) főkonzulátusunk intézkedik.
 
Éghajlat
 
Kambodzsába leginkább a november és február közötti időszakban érdemes utazni, ekkor a páratartalom viszonylag alacsony, a hőmérséklet nem túlságosan meleg és az esőzések sem valószínűek.
 
Februártól kezdve egyre melegebb lesz a hőmérséklet, áprilisban pedig már-már elviselhetetlenül forró.
 
A júniustól októberig tartó időszakban sok esővel kell számolnunk. Az esős évszakban átlagosan 27-35 Celsius fok a hőmérséklet. A száraz időszak két részre oszlik, a novembertől februárig tartó hűvösebb (17-27 Celsius fokos átlaghőmérséklettel) és a márciustól májusig tartó meleg, forró szakaszra, amikor 29-38 Celsius fokot mérnek.
 
Vám
 
Kambodzsából való távozásunkkor a nemzetközi repülőtereken repülőtéri adót kell fizetnünk, amely 20 dollárba kerül.