Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Kuba

Fedezze fel a karibi országot Kolumbusz és Hemingway nyomdokaiba lépve! Álomszép tengerpartok, Havanna, az ’50es évek hangulata, a gyönyörű trópusi tájak, barátságos emberek – mindezt látni kell. A sokoldalú és egyedülálló hangulatú országban építészet, történelem, zene, és mindenekelőtt forró karibi hangulat várják az utazót.

Városok, üdülőhelyek

HAVANNA

A legendás kubai főváros mozgalmas történelme miatt tele omladozó, de csodás koloniális házakkal, felújított villaépületekkel és elegáns szállodákkal, salsa klubokkal, bárokkal megőrizte egyedülálló 100 évvel ezelőtti arculatát. Számos múzeuma mind a felfedezők korát, mind a 20. századot megörökítik.

VARADÉRÓ a turisták “Mekkája”, a legfelkapottabb üdülőparadicsom, mely nem jellegzetesen “kubai hely”, de az érintetlen trópusi erdők, a természetvédelmi körzetek és a csodásan fehér homokos karibi tengerpartok és a vibráló éjszakai élet felejthetetlenné teszik. 140 kmre Havannától a Hicacosfélszigeten található, ahol a tengerparton szállodák sorakoznak végig. Varadéró városkában egyszerű turistaszállások és néhány üzlet található.

TRINIDAD

A mesébe illő csodás fekvésű jellegzetesen spanyol gyarmati város a 18. század végéig a csempészek kedvelt rejtekhelye volt. Márvány padozatok, kovácsoltvas kapuk, hangulatos udvarházak bújnak a magas hegyek és a karibi tengerpart ölelésében. Hangulatos neoklasszikus és barokk óvárosa a szomszédos Valle de los Ingenios területével együtt ahol egykoron hatalmas cukornád ültetvények sorakoztak , a ’80as évek végétől az UNESCO Világörökség része.

Hasznos információk

Diplomáciai képviseletek: Kubai Köztársaság Nagykövetsége: 1025 Budapest, Józsefhegyi út 2830. E épület II/6. Tel.: (1) 3257290 Magyar Köztársaság Havannai Nagykövetsége: Calle G. No. 458. entre 19. y 21. Vedado, Havanna Tel.: (+53) 7 333365, Fax: (+53) 7 333286

Beutazási és vámszabályok: kiutazáshoz a visszautazás időpontjától legalább 6 hónapig érvényes útlevél szükséges. Magyar állampolgárnak a belépéshez kötelező, úgynevezett Turista kártya kiváltása (vízum), amelynek díja 20 USD. A turista kártya 30 napos tartózkodásra jogosít, melyet a Kubai Köztársaság Nagykövetségén, vagy utazási irodánkban lehet igényelni (1 db igazolványkép szükséges). 30 napot meghaladó tartózkodás esetén a Bevándorlási Hivatalban kell hoszszabbítatni. Kuba elhagyásakor 25 USD kilépési illeték fizetendő! A szokásos korlátozások mellett a kubai hatóságok szigorúan ellenőrzik az élelmiszerek behozatalát. Személyes ékszereken, értékeken, kamerán kívül az országba vámmentesen bevihető 2 üveg szeszesital, egy karton cigaretta. Ajándékok 250 USD értékig, ebből 50 USD vámmentes, a többi után 100% vám fizetendő. Az országból 23 db szivar, 5 üveg szeszesital hozható ki vámmentesen. A vásárlást igazoló számlát minden esetben meg kell őrizni!

Hivatalos pénznem, devizaszabályok: Kuba fizetőeszköze a peso, 1 CUB=100 centavos. A helyi fizetőeszköz kiés bevitele tilos. A peso korlátozottan használható, a külföldiektől elvárják, hogy valutában fizessenek (USDt váltják a legrosszabbul). Nemzetközi hitelkártyák forgalma nem elterjedt, az amerikai érdekeltségű bankok által kiállított kártyákat nem fogadják el (CITI, AMEX, DINER’S CLUB, Budapest Bank stb.). Az országban található ugyan néhány bankautomata készülék, de javasoljuk a készpénz használatát és vásárlás előtt tisztázni kell, melyik valutában vannak az árak kiírva (moneda nacional, vagy peso convertible).

Egészség: kötelező védőoltás nincsen, az ajánlott oltásokról bővebb tájékoztatást a Nemzetközi Oltóközpont ad (lásd az általános tudnivalóknál). Az országban a csapvíz fogyasztása helyett palackozott víz ajánlott. Az éghajlatváltozás miatt egy házi patika összeállítása ajánlott.

Időeltolódás: Magyarországhoz képest 6 óra.
Elektromos áram: 110 V / 60 Hz, de a hotelek többsége rendelkezik 220 Vtal, a hálózati csatlakozók amerikai rendszerűek, ezért átalakító használata szükséges.

Éghajlat, ruházat: Az évszakok között nincs nagy hőmérséklet különbség. Kuba éghajlata kellemesen szubtrópusi, enyhe északkeleti széljárással. A nedves évszak májustól októberig, a száraz téli időszak novembertől áprilisig tart. Az éves átlagos hőmérséklet 22–27 °C, az átlagos páratartalom 80%. Ajánlatos a könnyű len, pamutruházat, a többrétegű öltözködéshez alkalmas ruhatár, kényelmes cipő, fejfedő, napszemüveg, papucs. A hotelek, buszok, éttermek többsége légkondicionált, javasolt kardigán, melegebb ruhanemű csomagolása is.

Telefon: Kuba hívószáma: 00 53 (hazatelefonáláskor Magyarország 00 36 hívószámmal hívható). Mobiltelefon kivihető, de a lefedettség nem teljes.

Közlekedés: A távolsági autóbusz közlekedés nehézkes, azonban Havanna és Varadero turistabuszai a jelentősebb turisztikai helyszíneket bejárják. A taxik közül a legolcsóbbak az úgynevezett „Panataxik“, illetve a „Turistaxik“, azonban minden esetben ragaszkodni kell a taxióra bekapcsolásához.

Autóbérlés: a szolgáltatás lehetséges, azonban az előnytelen helyi közlekedési viszonyok miatt fokozottan balesetveszélyes. Borravaló: nem szükséges, korábban erőteljesen tiltották is. Ha a kiváló kiszolgálásért szükségét érzi az ember, egy euró borravaló elegendő a nagyra értékelés jeleként.

Ünnepek, rendezvények: a nagyobb hivatalos ünnepek: Felszabadulás napja (január 1.), Munka ünnepe (máj. 1.), furcsa, de Kubában a karácsony nem nemzeti ünnep. A karneválokat Havannában és Varadéróban tartják. Néhány érdekesség: a Havanna Szivar Fesztivált februárban rendezik (2011. február 2126.), minden év áprilisában az Old Havanna táncfesztivál, májusában pedig az 5. Nemzetközi Vilnius Salsa Fesztivál és a Cubadisco veszi kezdetét. A kubaiak hangosan és nagy kedvvel ünnepelnek, célszerű bekapcsolódni a forgatagba és átvenni annak hangulatát.