Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Laosz

Vízum

A beutazásnak érvényes útlevél az alapfeltétele, amelynek hat hónapig érvényesnek kell lennie. Vízum beszerezhető Laosz nagykövetségein, valamint a határátkelőhelyeken is, beleértve a nemzetközi repülőtereket is (Vientiane-ben a Wattay International Airport – VTE, valamint Luang Prabang – LPQ és Pakse – PKZ). Magyarországon nincs laoszi diplomáciai képviselet, ezért vízumot Laosz varsói nagykövetségén vagy bármely más külföldi laoszi diplomáciai képviseleten lehet kiváltani, de a legcélszerűbb érkezéskor a reptéren megváltani.

 A vízum ára a nagykövetségeken az igénylő állampolgárságától függően változó lehet, a kambodzsai határon egységesen 30 USD.

 Vigyünk magunkkal egy útlevélfotót és ellenőrizzük, hogy legyen egy üres oldal az útlevelünkben. Kérhetik a repülőjegyet, amellyel Laoszt elhagyjuk, illetve szállásfoglalásról is kérhetnek igazolást. Az érkezéskor kiváltott vízum 30 napra érvényes.

 Természetesen a velünk utazó utasok számára a vízumügyintézésben irodánk segít.

 Egészség

Laosz egészségügyi szempontból nincs a legrizikósabb országok között, de mindenképp szükséges az utazás előtti felkészülés. Javasolt pár oltás, Hepatitis A és B és Tífusz ellen időben, hetekkel a tervezett indulásunk előtt oltassuk be magunkat.

Csakúgy mint szerte Ázsiában, Laoszban is kizárólag bontatlan palackozott vizet igyunk, utcán, étteremben pedig mindig a frissen sült ételeket fogyasszuk. Különösen igaz ez hal- és húsételekre. Gyümölcsöt, zöldséget csak leforrázva, meghámozva együnk.

Nagyon fontos, hogy legyen megfelelő balesest- és poggyász biztosításunk, mert nagyon magasak lehetnek a kórházi ellátás költségei.

Utazás előtt érdeklődhetenek a Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont-nál is (1097 Bp., Gyáli u. 2-6., http://www.oek.hu/oek.web?nid=209&pid=1)

Helyi valuta

Laosz nemzeti valutája a kip (LAK). 100 LAK= kb. 2,5 HUF ( 2011 március, www.xe.com )

Nagyobb városokban egyes helyeken elfogadják a dollárt, illetve a Thai határ mellett a thai bhatot, de erre inkább ne számítsunk. Célszerű bankban dollárt váltani. Vientien-ben már több helyen van ATM automata, de vidéken egyáltalán nincsenek, amennyiben kisebb településekre megyünk, célszerű elegendő LAK-ot váltani előtte.

Elektromos áram

220 voltos feszültség, adapterek használata szükséges.

Magyar külképviselet

A hanoi magyar nagykövetség elérhetőségi adatai:

 Embassy of the Republic of Hungary

360 Kim Ma Street

Ba Dinh District

Daeha Business Center, 12th floor

Telefon: (84.4) 771.5714/5

Fax: (84.4) 771.5716

Ho Chi Minh-városi főkonzulátusunk elérhetőségi adatai:

Consulate General of the Republic of Hungary

22 Pho Phung Khac Khoan

Ho Chi Minh City

Telefon: (84.8) 829.0130

Fax: (84.8) 829.2410

Éghajlat

Laoszban három, viszonylag jól elkülönülő évszak van: a márciustól május végéig tartó forró időszak, amelyet nagyon párás, sokszor negyven fokot meghaladó hőmérséklet jellemez; a június és október közötti esős évszak, amikor „csak” 30C körüli az időjárás, de nagyon sokat esik; valamint a száraz, „hűvösebb” évszak november és március között. Ez a legkellemesebb időszak, száraz, napsütéses napok, 20-25 C fok körüli hőmérséklettel. Magasabban fekvő területeken akár 15 C fokig süllyedhet a nappali hőmérséklet, éjszakára pedig akár fahypont közeléig is süllyedhet. Mindenképp a november-március közötti időszak a legalkalmasabbaz ország felkeresésére.

Vám

Az országba 18 év feletti személy 500 db cigarettát és két üveg bort, vagy egy üveg egyéb alkoholt vihet be vámmentesen.