Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Lengyelország

Általános tudnivalók: 

Terület: 312 683 km2
Népesség: 37854000 fő
Népcsoportok: – lengyel (97.6%),- német (1.3),- ukrán (0.6)
Fekvés: Közép Európa Németországtól keletre
Államforma: köztársaság
Hivatalos nyelv: lengyel
Beszélt idegen nyelvek: ukrán, német, belorusz
Nagyobb városok: Lódz, Krakkó, Wroclaw, Poznan, Gdansk, Szczecin, Bydgoszcz, Katowice, Lublin, Bialystok, Gdynia, Bytom, Radom, Kielce Vallások: katolikus (95%), ortodox keresztény
Hivatalos pénz: 1 zloty = 100 grosz Időzóna: GMT+1

Lengyelország nagyon sok értéket tartogat a külföldi látogató számára- többet, mint azt általában hiszik, változatosabbat, mint amennyire ismerik. Mindenki megtalálhatja azt az ember alkotta vagy természeti szépséget, mely biztosítja, hogy az utazás igazi kulturális élményekben gazdag legyen. Az egyedi hangulatot árasztó városok és falvak, régi várak, csodálatos paloták, és kastélyok mutatják a viharos múlt harcait és örökségét és az elődök tehetségét és életét. A tavak, a tengerpart, a vadregényes hegyek igazán aktív pihenésre serkentik a látogatót. A csodás értékek mellett Lengyelország azért is figyelemre méltó, mert a rendszerváltás után igen gyorsan talpra állt és ma, földrajzi elhelyezkedését illetően, mint egy összekötőkapocsként működik Kelet- és Nyugat-Európa között.

Zakopane Az ország egyik legnagyobb turisztikai és üdülőközpontja. Az ország legmagasabban fekvő városa. A XIX. század végén itt született meg a lengyel turizmus. A város 50 000 vendéghellyel rendelkezik, igen gazdag a gasztronómiai paletta, fejlett a turisztikai infrastruktúra. Változatos lehetőségeket kínál a szabadidő eltöltését illetően: lenyűgöző hegyi túrák várják a turistákat, számos múzeum látogatható, nagyszerű a helyi színház.

Mit érdemes megnézni?

Ulica Ko¶cieliska (Ko¶cieliska utca) – Zakopane legrégebbi része, természetes skanzen, ahol mai napig eredeti formában megmaradt sok régi ház. Stanislaw Witkiewicz által XIX század végén kialakított „podhalañski” stilusú villák, pl.:“Koliba” (ul. Ko¶cieliska) vagy „Pod Jedlami” (Koziniec) Czêstochowa-i Szűzanya és Szent Klemens fatemploma (ul. Ko¶cieliska), mellette álló kápolnával, amely Zakopane legrégebbi egyházi műemléke és ott lévő Régi Temető. Szent Család kőtemplom (ul. Krupówki).

Czorsztyn

A Czorsztynskie tó túloldalán Czorsztynban egy másik, XIV században felépített és 1795-ben elégetett várnak romjait nézhetünk meg, amelyek nagyszerű kilátóhelyek a Tátra és Pieniny hegyekre.

Debno Podhalanskie

Ez a régi falu szintén Czorsztynskie tó partján fekszik és elsősorban egy érdekes építészeti műemlék miatt híres:

Krakkó: Gyönyörű Óváros

Szent Mihály Arkangyal Templom

XV század második felében vörösfenyőből, szögek használata nélkül készült templom, mai napig eredeti formában megmaradt.