Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Málta

Időzóna: GMT+1 
Főváros: Valetta 
Terület: 316 km2
Népesség: 391.670 fő 
Népsűrűség: 1.267 fő/km2
Népcsoportok: máltai (96%), brit 
Fekvés: Dél-Európa, Földközi-tengeri sziget, Szicíliától délre fekszik.
Országhívószám: 356 
Autójelzés: M 
Elektromosság:250 V, 50 Hz 
Államforma: köztársaság
Hivatalos nyelv: máltai, angol 
Beszélt idegen nyelvek:olasz 
Vallások: katolikus (99%) 
Hivatalos pénz: 2008. január 1-től: euró, (elkőtte 1 máltai líra = 100 cent)
Legfontosabb iparágak: Textíl- és ruházati ipar, élelmiszeripar, nyomdaipar, vegyipar, közlekedésieszköz-gyártás és javítás, dohányipar, fémfeldolgozás.

Az országban az infrastruktúra és a szolgáltatások általában megütik a nyugat-európai színvonalat. A szigetország 1964-ig brit koronagyarmat volt, amelynek két legfontosabb öröksége az angol mint második hivatalos nyelv (a máltai mellett), valamint a baloldali közlekedés. Csaknem mindenki beszél olaszul, és elterjedt a francia, a szállodákban és éttermekben a német nyelv ismerete is.

Az úthálózat sűrű, de nem túl jó minőségű. Autópálya és vasút a kis távolságokra tekintettel nem épült. Az ország tulajdonképpen több sziget együttese, de ezek közül csak Málta és Gozo területe jelentős. (Comino kicsiny szigetén egy falu van, a többi lakatlan.) Gozó-ra sűrűn közlekedő kompjárat viszi az utast.

Turista látványosságot és a legfőbb közlekedési eszközt jelentik a jellegzetes sárga, nagyrészt legalább negyven—ötven éves buszok. Műszaki állapotuk — koruk dacára — megbízhatónak mondható, és a vonalak behálózzák mindkét szigetet. (Egy vonaljegy ára 18 cent.)

Az éghajlat egész évben kellemes, a mediterrán éghajlatra jellemző értékekkel. A téli hónapokban a tenger hőmérséklete 15 C° körüli, így a fürdési szezon erre az időszakra nem terjed ki.

máltai pénz a máltai font (1 Lm=100 cent), amelynek árfolyama 2001. június 15-én: 1 Lm=2,16 US$=2,56 €. Az infláció valamivel két százalék fölötti, a nemzeti valuta stabil. A bankok általában 8.30 és 12.30 között tartanak nyitva hétfőtől péntekig, szombaton 11.30-ig. Pénzváltási lehetőség a repülőtéren egész évben, a nap huszonnégy órájában rendelkezésre áll.

bankkártyák használata elterjedt: a városokban sok készpénzfelvevő automata működik, és a hitelkártyával történő fizetés is általános. A közbiztonság jó, a vendéglátóhelyek általában korrektek. Málta nemzetközi előhívószáma 356, a városoknak nincs külön előhívója. A magyar rádiótelefonok mindenütt jól használhatók.

Az országban magyar nagykövetség nincs. Diplomáciai képviseletünket a római nagykövetség látja el. Máltán ugyanakkor magyar tiszteletbeli főkonzulátus működik.

Háziállatok behozatala többféle engedélyhez van kötve, és szombat—vasárnap egyáltalán nem lehetséges. (A pitt bull terrier és keresztezései nem vihetők be az országba.)

Málta, az élő történelem szigete

A Földközi-tenger közepén, Szicília és Afrika között fekvő Málta kis mérete ellenére nagyon sokat nyújt az utazóknak. Piramisoknál is régebbi templomromok, középkori paloták, szűk utcák és hatalmas katedrálisok őrzik a három lakott szigetből álló ország (Málta, a kisebb Gozo és a még kisebb Comino) gazdag múltjának emlékeit. Sok olyan kis múzeuma is van, amelyekről kevesen tudnak, pedig ezek legalább annyi érdekességet nyújtanak, mint a csoportok által tömegesen látogatott helyek. A tenger apró öblei és sziklákkal szabdalt partszakaszai szintén sok szépséget és örömöt rejtenek. A búvárkodni szeretők számára ez az egyik legjobb hely a Földközi-tenger térségében. Ne keressünk azonban több kilométer hosszú, finom homokos, pálmafás strandokat – ilyenek nincsenek Máltán.

Máltát történelme során sokféle hatás érte. Jártak itt a rómaiak, a bizánciak, az arabok, később a franciák és az angolok, de arculatára a legnagyobb hatással az 1530-tól kétszázhatvannyolc éven át Máltán székelő lovagok voltak. A Jeruzsálemi Szent János Lovagrend – amelynek eredeti feladata a Jeruzsálem felé tartó zarándokok gyógyítása volt – fantasztikus palotákat és erődöket hagyott az útókorra. Szembetűnő még a szigetet 1800 és 1964 között uraló britek hatása is az élet minden területére.

A látogatóban mély nyomot hagy, hogy a helyiek – akik mind anyanyelvi szinten beszélnek angolul – mennyire kedvesek. Itt még elvétve sem találni túl rámenős boltost vagy tisztességtelen pincért. A máltaiak nagyon vigyáznak arra, hogy minden vendég jól érezze magát.

Ebben az országban a kevés pénzből utazók is megtalálhatják a számításukat. Az olcsó vendégházak barátságosak, és sokszor jobb helyen is vannak, mint a drága szállodák. Az étkezésre sem kell feltétlenül sok pénzt költeni. Visszafogottan költekezve már szállással együtt napi 10 máltai fontból (6100 forintból) jól érezhetjük magunkat.

Fontos tudnivaló, hogy a múzeumok nagy részébe a diákok és a 65 éven felüliek ingyen léphetnek be.

Látnivalók:

Valletta, a város, melyet “úriemberek építettek úriembereknek”. A 16.századbeli épületek remek állapotban maradtak fenn, gyönyörű, de szerencsére nem túl hosszú sétával bejárhatóak a műemlékek. A fővárosba a Városkapun keresztül érkezünk. Csodálatos tereken, paloták között végighaladva érkezünk a miniszterelnök rezidenciájaként funkcionáló Auberge de

Castille palotához. A spanyol lovagok által kialakított Upper Barrakka Parkból lélegzetelállító panoráma tárul elénk. A Szent János székesegyház díszes barokk berendezése, és az olasz Caravaggio festményei is messze földön híresek. A Szent Elmo erődben korhű ruhákba öltözött színészek adják elő a középkor nagy csatáit.

Mdina városába érkezve az embernek az az érzése támad, hogy visszarepült a középkorba. Varázslatos barokk és normann épületek, szűk macskaköves utcák, hangulatos éttermek várják a turistákat. A főtéren található a 11. században épített Sicula-Norman székesegyház, amely még az 1693-as óriási földrengést is túlélte. A külvárosi Római Régiségek múzeuma az 1000 éves római uralom emlékeit mutatja be.

Hagar Qim kőkorszaki temploma a Föld legrégebbi épülete, belsejében kőbe vésett állatrajzok, bálványok, gyönyörű oltárok csodálhatók meg. Az egyedülálló történelmi emlékek mellett a pazar panoráma teszi Hagar Qimet az egyik legértékesebb turisztikai célponttá.

Gozo szigete a csendesebb, nyugodtabb helyeket kedvelőket várja. A fellegvárból felejthetetlen látvány nyílik az egész szigetre. Málta még a föld alatt is ámulatba tudja ejteni a turistákat, Calypso barlangja és az Alabástrom barlang teszi teljessé a fantasztikus nyaralást.

Gasztronómia

Málta konyhaművészetének alapját a szicíliai konyha adja, és ezt az olaszos ízvilágot elegyítik az angolos ételekkel. A legismertebb helyi specialitások a pastizzi (pikáns sajtos tészta), a timpana (makaróni sajttal és tojással) és a fenek (sült nyúl).

Ünnepek, rendezvények

A rengeteg ünnep közül kiemelkedik Szent Pál apostol hajótörésének ünnepe, február 10-én, amely az apostol Máltára keveredésére emlékezik. Február a karneválok ideje Máltán is, a legszínpompásabb felvonulásokat és táncversenyeket a fővárosban és Florianában rendezik. A Nagypéntektől Húsvétig tartó héten az egész sziget az ünneplés lázában ég. Pénteken az ország szinte minden településén látványos felvonuláson, magasba tartott szobrokkal ábrázolják a felvonulók Jézus szenvedéseit és keresztre feszítését. Ilyenkor tartják az Utolsó Vacsora asztalainak bemutatóit is, ezek közül a legérdekesebb a Zebuggi kiállítás, ahol az asztalt teljes egészében tésztából formázzák meg. A Mnarja – Péter és Pál ünnepe – a máltai népzene és a lóversenyek ünnepe, valamint a nyulak végzete. A sziget nyúlállományának nagy része ugyanis ezen a napon az óriási üstök valamelyikében fejezi be földi pályafutását.

Vízum

Magyar állampolgároknak 30 napot meg nem haladó, magáncélú tartózkodásra nem kell vízumot váltaniuk. Munkavállaláshoz engedély és megfelelő vízum szükséges. Az illegális munkavállalás — más európai országoktól eltérően — itt nem csak adminisztratív vétség, hanem bűncselekmény, amiért a kitoloncoláson felül elvileg akár szabadságvesztés is kiszabható. A munkavállalási engedélyeket a beutazás előtt kell beszerezni.