Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Marokkó

Időeltolódás: -1 óra a magyar időhöz képest. Terület: 446 550 km2 Népesség: 30 millió fő Népcsoportok: arab (70%), berber (30%)
Országhívószám: 212 
Elektromosság: 220 V (110 V az öregebb településeken), 50 Hz 
Államforma: monarchia
Hivatalos nyelv: arab
Beszélt idegen nyelvek: francia, spanyol, berber 
Vallások: muszlim (99%) 
Hivatalos pénz:1 marokkói dirham = 100 centime

Beutazási szabályok

vízum nem szükséges, beutazáskor legalább még 6 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezni.

Egészség

oltás nem kötelező. Az éghajlatváltozás és a szokatlan konyha miatt egy házi-patika összeállítása (gyomor és bélbántalmak, megfázás elleni gyógyszerek vitele) ajánlott.

Pénzváltás

az ország valutája a Marokkói Dirham. Ennek ki és bevitele szigorúan tilos. A külföldi valuták ki és bevitele korlátlan. A bankok majdnem minden konvertibilis valutát váltanak. A szállodák és az üzletek többsége elfogad hitelkártyát is, külön díj ellenében. (Amex, Visa, Eurocard).

Fényképezés, film

a fényképezés általában engedélyezett (kivéve olyan helyeken, ahol erre vonatkozó tilalmi tábla van, pl.: mecsetek). A vaku használatát a múzeumokban korlátozzák. A helybéliek szívesen vállalkoznak arra, hogy felvételt készítsenek róluk, de a jószándékukat illik borravalóval jutalmazni.

Taxi

a városokban 3 személyes kiskocsi (Petit Taxi) és nagykocsi (Grand Taxi) bérelhető. A kiskocsi viteldíja olcsó, az iránytaxik ára a buszokéhoz hasonló. Megtalálhatók központi tereken és pályaudvarok előtt. Beszállás előtt célszerű megalkudni a viteldíjban. Az éjszakai tarifa 50%-kal drágább. A városokban közlekedő egyéb taxikban óra mutatja a díjat, ennek az összegnek 10%-át illik borravalónak adni.

Telefon

nyilvános telefonfülkék a pályaudvarokon, postahivatalokban és sok kávéházban találhatunk. Készpénzzel és telefonkártyával is működnek. Magyarország előhívószáma:0036.

Borravaló, baksis

az éttermi, kávéházi árak a kiszolgálási díjat nem foglalják magukban. Általában 10-15% a borravaló mértéke. A szállodai személyzet szolgálatait 0,50-1 DH-mal szokás honorálni.

Öltözködés

utazásunk időpontja bármelyik évszakra esik, mindig vigyünk magunkkal meleg ruhát is. Hölgyek a mecsetbe ne menjenek be sortban, testhez simuló nadrágban, és feszes pulóverben. A műszálas holmik viselését nem javasoljuk. Hőségben a világos pamutból készült szellős holmik viselése ajánlott.

Étkezés

a marokkói konyha általában kitűnő és egészen különleges csemegéket kínál. A nagyvárosokban bőven találunk fényűző és egészen szerény vendéglőket is melyekben rendszerint francia és marokkói specialitások rendelhetők. Az út menti kocsmák, büfék Marokkóban ismeretlenek. Nagyobb helységekben kiépülőben vannak a nemzetközi gyorsétterem hálózatok is.

Marokkó a csodák és az ellentétek országa

Nagy uralkodók harcoltak érte, dinasztiák örökölték, minden idők bölcsei, építészei, festői, kézművesei és szobrászai építették hatalmas palotáit, mecseteit, kertjeit, Korán-iskoláit. A “legnyugatibb Kelet” országa, az “arab Nyugat”, mese, romantika, egzotikum keveredése, varázslatos királyi városok, az Atlasz-hegység hófödte csúcsai, cédruserdők, homoksivatagok, Kelet rejtelmei, Humphrey Bogart Casablancája, a tündöklő Marrakesh…

Milyen is Marokkó?? Nézze meg!

Rabat

A főváros, Rabat, a múlt és a jelen különleges ötvözete. A város különlegessége abból fakad, hogy kultúrája és építészeti emlékei fele részben arab fele részben európai gyökerekből erednek. Rabat leghíresebb látnivalója a Tour Hassan, a befejezetlen minaret. Szemben a minarettel található V. Mohammed mauzóleuma. A város leghíresebb múzeumai a Kasbah des Oudais és a Chella.

Casablanca

Casblancát a világhírű film és Humphrey Bogart tette híressé, de aki a film hangulatát keresi itt, az csalódni fog. A város forgalmas kikötő, ipari központ, az ország legnagyobb városa. A legtöbb látnivalót, csakúgy, mint általában a többi arab városban, a medina, az óváros, rejti. Itt csodálható meg a világ egyik legnagyobb mecsete, a II.Hassan mecset. Az V. Mohammed téren az ország leglenyűgözőbb építészeti emlékeit tekinthetjük meg.

Marrakesh

Az ország kulturális központja, számos híres fesztivál helyszíne. Az óváros központjában található Djemaa el-Fna tér lélegzetelállító. Kígyóbűvölők, varázslók, akrobaták szórakoztatják az embereket az óriási téren. A souq, a helyi piac Marokkó egyik legnagyobb piaca. A város további látnivalói közül érdemes még felkeresni a Koubba Ba’adiyn mecsetet, a Palais Dar Si Said szépművészeti múzeumot és a Koutoubia mecsetet.

Fés

A legrégebbi marokkói város, kacskaringós utcái és a történelmi hangulat lenyűgözi a turistákat. A medina a világ legnagyobb ma is élő középkori városrésze, az óvárost körülvevő falak és kapuk szinte mesébe illővé varázsolják a negyedet. A legnevezetesebb épület az óvárosban az 1350-ben épített Medersa Bou Inania, az egyházi főiskola. Érdemes felkeresni a zsidónegyedet, a Fés el-Jdid-et is.

Agadir

Marokkó leggondozottabb üdülővárosa. Fiatalos, üde és mindig süt a nap! A nyár kellemesen meleg, az Atlanti óceán csitítja a szaharai meleget. Agadir egyesíti a modern nyaralóhelyek és a természetet tisztelő ember elképzeléseit. Hatalmas, háromszáz méter széles homokos strand várja a pihenni vágyókat, ugyanakkor pár percre a kiépített világtól ott a csend, a forró dűnék világa flamingókkal és vágtázó lovakkal. Agadir az ínyencek városa is. Mesébe illő választékkal találkozunk a haléttermekben. Franciás könnyedség jellemzi az éjszakai életet, s csak tőlünk függ, hogy mennyire engedjük magunkat elcsábítani egy másik világba… A városból ugyanis kis távok megtételével máris a délvidék legnagyobb berber piacán találjuk magunkat Inezgane-ban, jeeppel elkalandozhatunk a halászfalvak körzetében vagy a Magas Atlaszban. Higgyék el nem a napszúrás jele, ha kecskéket pillantanak meg egy–egy fa tetején! Ez is Agadir látványosságaihoz tartozik.

Marokkó Királyság Nagykövetsége 1026, Budapest Törökvész lejtő 12. Tel.: 275-1467 
Magyar Köztársaság Nagykövetsége Rabat, 21/b Queled Jerraf Souissi Tel.: (00-212)775-7503