Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Németország

Biztosítás:

A szociális biztonságról szóló magyar-német egyezmény 2000. május 18-án lépett hatályba. Javasoljuk kiutazás előtt időben felkeresni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) hivatalát a részletes információk, tennivalók megismerése céljából. Más szabályok vonatkoznak ugyanis a turistákra, a diákokra, a munkavállalókra és a nyugdíjasokra. Az OEP lakóhely szerinti illetékes megyei, illetve a Fővárosi és Pest Megyei Egészségbiztosítási Pénztára állítja ki a megfelelő nyomtatványt, amelyet Németországban egy szabadon választott betegbiztosítónál be kell cserélni egy úgynevezett elszámoló lapra. A német orvosok csak ezen elszámoló lap birtokában kötelesek ellátni a magyar állampolgárokat még azonnali ellátást igénylő megbetegedés, baleset esetén is. A fentiek hiányában komoly megterhelést jelenthetnek az utazó számára a kórházi ápolás és a gyógyszerek költségei, amelyek lényegesen magasabbak a Magyarországon használt áraknál. Továbbra is feltétlenül ajánlatos olyan utazási biztosítás előzetes megkötése, amely a sürgősségi ellátásnál szélesebb körű fedezetet biztosít baleset, betegség, halál esetére (pl. hazaszállítás, formaságok intézése) és magában foglalja a lopás, a poggyász elveszéséből adódó kár megtérítését is.

Szállás:

Németország Európa egyik legdrágább országa. Ennek megfelelően javasoljuk, hogy az éjszakázást ne hagyja a véletlenre. Biztosan jobban jár, ha szállását utazási irodán keresztül vagy közvetlenül előre lefoglalja. A panziók és szállodák árai területenként változnak, legdrágábbak a nagyvárosokban vagy turistalátványosságok közelében található szálláshelyek (magánházaknál 15-től 75 euróig, szállodákban 25-től 200-250 euróig terjednek az árak).

Elhelyezkedés

Németország Közép-Európa szívében helyezkedik el, északról az Északi-tengerrel, Dániával és a Balti-tengerrel, keletről Lengyelországgal és a Cseh Köztársasággal, délről Ausztriával és Svájccal, míg nyugatról Franciaországgal, Luxemburggal, Belgiummal és Hollandiával határos. Németország területe 356.957 négyzetkilométer, ezzel Magyarország területének körülbelül a négyszerese. Németország fővárosa Berlin.

Berlin

Mióta a XIII. században közrefogta a Spree folyót, startégiai fontossággal bír. Németország szíve. Csodás múzeumokkal, színházakkal, városi éttermeivel, éjszakai bárjaival sokféle szórakozási lehetőséget biztosít az ide látogatóknak.

München

Fontos látnivaló a Német Nemzeti Múzeum, ahol a világ legnagyobb tudományos és technológiai kiállítását láthatjuk. Az Angol Kert Európa egyik legnagyobb parkja. Kiránduljunk a hegyekben, ahol festői falvakon sétálhatunk keresztül. A várostól északnyugatra találjuk a Dachau koncentrációs tábort. A sörfőzés hagyománya mintegy 600 évre tekint vissza a városban. Ez a tevékenység München életében – különösen a gasztronómiában – meghatározó. Hazánkban leginkább az Oktoberfest ismert, mint a sör ünnepe, holott a bajorok egész évben találnak alkalmat a habzó nedű tömeges fogyasztására. Gondoljunk csak a márciusi Starkbierzeit-re, a májusi Maybock vagy a nyáron megrendezésre kerülő Biergartenzeit nevű fesztiválra. A sört minden esetben egyliteres korsókban szolgálják fel, hozzá sósperecet (Brezen), retket (Radi) és sült marhahúst baconnel (Leberkäs) kínálnak. Számítsunk arra, hogy a turisták az Oktoberfest idejére ellepik a várost, hogy közösen élvezzék az alkohol hatásait. Aki nem szeretne lekésni az idei “szezonzáró” mulatságot, annak a megfelelő szálláshelyről is időben (legkésőbb 1 hónappal indulás előtt!) kell gondoskodnia. Van, akinek a város neve hallatán kizárólag a sör és a sörfesztivál jut eszébe, holott sok minden más is van itt: világszínvonalú múzeumok és fantasztikus paloták váltják egymást, és persze a belvárosban is hosszan lehet nézelődni. A Marienplatz, a Königsplatz, a Residenz vagy az Olympia Park mind számtalan érdekességet nyújt. München, szemben a közhiedelemmel, igazi multikulturális város, hiszen lakosainak egyötöde külföldi. Érdemes felfedezni!

Frankfurt am Main

a nyugati országrész pénzügyi és földrajzi központja. Látogassuk meg a Städel Múzeumot és a Modern Muvészet Múzeumát is. Zenei eseményekben is bővelkedik a város. Helyi specialitás az Ebbelwei, ami erős almabor. Egy órányira északra található Marburg, a bájos egyetemi város kávézóival és pub-jaival.

Heidelberg

Gótikus-reneszánsz vára csodálatos látványt nyújt. Olcsó szállást nehéz itt találni, és az étkezés is drága.

 Lübeck

Németország legészakibb fekvésű városa. Mivel kissé távol fekszik, sokkal kevesebb a turista, mint délebbre. Óvárosa romantikus séták kitűnő helyszíne. Itt könnyen találunk olcsó szállást és van néhány kevésbé drága étterem is. A marionett színházát kár lenne kihagyni. A Mária Templom harangja a bombázások idején leesett, s a lakosok otthagyták darabjait a következő felirattal: ” A háború és az erőszak ellen.”

Nagykövetség

Cím: Unter den Linden 76 10117 Berlin Előhívó: (49)(30) Telefon: 203-100 Ügyelet: 203-100 fax 229-13-14

A Magyar Köztársaság Berlini Nagykövetségének Bonni Hivatala Cím: Turmstrasse 30. (Plittersdorf) 53175 Bonn 2 Előhívó: (49)(228) Telefon: 37-11-12, 37-11-13, 37-10-12 fax 37-10-25

Főkonzulátus

Cím: Vollmannstr. 2. 81927 München Előhívó: (49)(89) Telefon: 91-10-32, 91-10-33 Ügyelet: 91-10-78 fax 910-18-53

Főkonzulátus

Cím: Haussmann Str. 22. 70188 Stuttgart Előhívó: (49)(711) Telefon: 238-930, 238-93-27 Ügyelet: (49)(170)502-50-80 fax 259-96-49