Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Peru

Főváros: Lima Terület: 1 285 216 km2 Lakosság: kb. 21 millió

Népek:- indián (46%),- mesztic (39%), – európai (15%)

Vallás:- római katolikus (75%), – törzsi vallású (23%), – protestáns (2%)

Pénznem: – 1 nuovo sol = 100 céntimo = 100 sole (PEN)

Hivatalos nyelv: spanyol, kecsua 

Peru hivatalos fizetőeszköze a “Nuevo sol” (S/.), váltópénze a Céntimos (1 Nuevo Sol=100 Céntimos) 5, 10, 20 és 50 Céntimos címletű érmék vannak, valamint 1, 2 és 5 Nuevos Soles fémpénzek. Papírpénzből a következő címletek vannak használatban: 10, 20, 50, 100 és 200 Nuevos Soles. 1 USA Dollár jelenleg (2006 február) kb 3,30 sol-t ér.

Pénzváltás/hitelkártya

Az USA Dollár ill az Euro a legtöbb benzinkútnál, üzletben és étteremben beváltható. Városokban a legtöbb helyen elfogadják az ismert hitelkártyákat, úgy mint Visa, MasterCard, Diners és American Express. Az utazási csekkek kevésbé elfogadottak. Ha ilyet szeretne használni, kérjük, előtte érdeklődje meg a szállodában, lehetséges-e. Az eurót nehezebben váltják át ezért inkább ajanlánank vigyen magával az usd dollárt. A nagyobb városokban bankautomatából is gond nélkül lehet készpénzt felvenni.

Ha hitelkártyával fizetett, mindig győződjön meg, hogy csak a megvásárolt áruért vagy szolgáltatásért fizet. Az American Express, Diners Club, Master Card, Eurocard és Visa kártyákat Limában gond nélkül elfogadják, de a fővároson kívül nehézségekbe ütközhetünk.

Bankok

A bankok Peruban hétfőtől péntekig 9-18h-ig nyitva tartanak, a nagyobb városokban még szombaton is, 12h-ig.

Nyelv

A hivatalos nyelv a spanyol és a kecsua. Helyenként beszélik az aymara-t is, és 50 különböző indián nyelvjárást is használnak. A turisták által látogatott helyeken sokan beszélnek angolul is. Sok perui a spanyol helyett inkább a kecsua nyelvet beszéli, mely a soknyelvű nemzet számára az inkák által bevezetett univerzális nyelv volt. A mai napig ez a nyelv szorosabb összekötő kapocsként működik, mint az egykori nagy nemzethez való tartozás.

Időeltolódás

A Közép-európai időhöz képest nyáron -7 óra, télen -6 óra az időeltolódás.

Telefon/Internet

Peru nemzetközi hívószáma Magyarországról telefonálva: 0051 Magyarország hívószáma külföldről: 0036

Legolcsóbban nyilvános telefonfülkéből, érmével vagy telefonkártyával telefonálhat. Utóbbira kioszkokban és szupermarketekben lehet szert tenni. Kérjük győződjön meg, hogy a telefonkártya megfeleljen annak a telefontársaságnak, amellyel a hívást bonyolítani kívánja. Telefonszámokkal kapcsolatos információkért hívja a spanyol nyelvű szolgálatot a 103-as számon. Mobiltelefon: Triband-hálózat, GSM 1900. Szolgáltató: TIM Peru (Internet: www.tim.com.pe/home) Internetkávézók vannak Limában, Arequipa-ban, Cusco-ban és Iquitos-ban. Az internethasználat ára ezekben a kávézókban átlagban 1,3 USD óránként.

Elektromos áram

Tanácsos az Európán kívüli országokba univerzális csatlakozót magunkkal vinni, mely a nagyobb villamosáru-szakboltokban kapható. Hálózati feszültség: 220V, 60Hz, Arequipa-ban 220V, 50Hz és Iquitos-ban 110V, 50Hz

Védőoltások

A sárgaláz elleni védőoltás kötelező azoknak akik az őserdőbe kívánnak utazni, melyet Budapesten a Nemzetközi Oltóközpontban kaphatunk meg.Címe: IX. ker. Gyáli u. 2-6., telefon: 215-0756, nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 9-12 óra közt.

Előfordulhat, hogy egy egy őserdei repülőtéren kérik a sárgaláz elleni oltást ezért az igazoló oltási könyvet is magunkkal kell vinnünk. Kifejezetten ajánljuk a Hepatitis A és B valamint a tetanusz védőoltásokat. A megfelelő védettség kialakulása miatt ezeket célszerű minél előbb megszerezni. A biztonság kedvéért utazás előtt mindenképp érdemes konzultálni a háziorvosunkkal és a Nemzetközi Oltóközpont vagy a megyei ÁNTSZ szakembereivel! Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni.

Hosszú ujjú ing/blúz, ill. hosszúnadrág viseletével, szúnyogriasztó krém v. spray és szúnyogháló használatával, valamint klimatizált helyiségekben való tartózkodással megelőzhetőek a kellemetlen csípések esős időszakokban az őserdőben esetleg Machu Picchuban.

Az ivóvíz általában klórozott és viszonylag tiszta, fogyasztásakor mégis felléphetnek enyhe gyomorpanaszok. Peruban tartózkodásunk első időszakában tanácsos ezért palackozott vizet fogyasztanunk, ami mindenütt kapható. Az ivóvízet a nagyvárosokon kívül ivás, fogmosás vagy jégkockakészítés előtt fel kell forralni, vagy más módon fertőtleníteni kell.

Forralatlan tejet és más tejtermékeket, amennyiben nem a városban, hűtőpultból veszünk ellenőrzött terméket, inkább kerüljük. A hús és halételeket csak jól átsülve fogyasszuk, és csak akkor, ha frissen, forrón tálalják őket. A sertéshúst, friss salátát és majonézt inkább itthon élvezzük majd. A zöldséget főzve, a gyümölcsöt pedig hámozva fogyasszuk.

Egyedi kérdéseivel kérjük forduljon időben háziorvosához, vagy a Járványügyi Hivatal legközelebbi rendeléséhez.

Időjárás

A tél (októbertől áprilisig!) szárazabb, csapadékosabb. Limában és környékén a magyarországi éghajlat fordítottjára számíthatnak: télen nyár, tavasszal ősz várja az odalátogatókat. A reggelek és az esték hűvösek, a nappal kellemesen meleg. A Nazca vonalak és környékén egész évben erős napsütésre kell számítani. Számítani kell a tengerszint feletti magasságból adódó területi eltérésekre. Rövidebb eső bármely időszakban előfordulhat.

Peru az Egyenlítőtől kissé délre fekszik, és 3 régióra ill. klímazónára osztható, úgymint a partvidék (Costa), az Andok hegyvidéke (Sierra), és a trópusi Amazonas-vidék (Selva). Mindegyik zónának megvan a maga sajátos jellege. A tél májustól szeptemberig tart. A csendes-óceáni partvidéken és Limában októbertől áprilisig tart a nyár, a dzsungelben és a hegyekben ez az esősebb évszak. Májustól szeptemberig a hegyekben tiszta idő van, a partvidéken viszont gyakran ködös, párás idő.

A hideg Humbold-áramlat és a keletre húzódó Andok miatt Peru középső és déli partvidéke száraz sivatag, ahol csapadék alig fordul elő. Északon viszont az El Nino miatt csapadékosabb az éghajlat, a hőmérséklet pedig “nyáron”, azaz december és március között 35ºC-ig emelkedik. Limában és tőle délre viszont a hőmérő higanyszála csak ritkán emelkedik 30ºC fölé. A perui “tél” , mely áprilistól októberig tart, itt felhős, ködös időjárást, és 16-22ºC-os hőmérsékleti értékeket jelent.

Az Andoki klíma ennek szinte épp a fordítottja. Májustól szeptemberig élvezhetjük a legideálisabb utazóidőt, a perui nyárban viszont gyakran esik az eső. Miközben nappal többnyire 20ºC körüli kellemes idő van, éjjel 0ºC alá is eshet a hőmérséklet. A hóhatár 5000 m magasságban húzódik.

Az Amazonas medencéjében is a legjobb idő az utazásra az áprilistól decemberig terjedő időszak, azaz a perui tél.Itt azonban egész évben sokkal több csapadék esik, mint Peru más vidékein.

Nincs olyan szaka az évnek Peruban, amikor mindhárom régióban optimális lenne az időjárás az utazáshoz. Ha tehát kompromisszumot kötünk, azt mondhatjuk, hogy az Andoki utazáshoz leginkább az áprilistól októberig terjedő időszakot javasoljuk. Viszont a februártól áprilisig ill. a szeptembertől novemberig tartó hónapokban is ugyanolyan érdekes ez a vidék, és legalább ilyenkor kevesebb túristával találkozunk. Valamit valamiért!

Étkezés Peruban

A perui konyha tökéletes keveréke a tradícionális indigen specialitásoknak, és a kukoricából, kukoricalisztből készült spanyol hódítók által meghonosított ételeknek. Néhány fogás rendkívül erősen fűszerezett, fogyasztásuk előtt ezért nem árt tájékozódni, mennyire csípősek.

Szinte minden étlapon megtalálható a Lomo Saltado, melyet százféleképpen készítenek el. Természetesen sok és sokféleképpen készített halat is fogyaszthatnak. Népszerű a többféle töltelékkel készített avocado (csirkével, zöldségekkel).

Az országra jellemző nagy magasságkülönbség miatt ajánlott – és széles körben gyakorolják is – a koka tea fogyasztását, mely segíti az akklimatizálódást. Tipikus perui ital a Pisco, azaz törkölypálinka vagy a Chicha Morada, ami egy sötétpiros színű kukoricából készült ital, de különböző ízletes gyümölcsleveik is vannak, melyeket trópusi gyümölcsökből (pl. aguaje-ból) állítanak elő.

Közlekedés

A magán autóbuszok, amelyeket mi biztosítunk utasainknak, a helyi tömegközlekedési eszközökkel ellentétben mindenben megfelelnek a nyugati standard-nek. A tengerparti közlekedö társaságok némelyikkel rendelkezik légkondicionált buszokkal.

Vásárlás Az üzletek peruban általában 9-20h-ig tartanak nyitva, pénteken is. A piacon, utcai és tengerparti árusoknál néha alkudni is lehet, spanyolul ezt úgy hívják: regateo.

Tipp:

A jelentős szintkülönbségek és a szélsőséges klímaváltozások nagy megterhelést jelentenek a szervezetre, helyenként ránk törhet a “hegyibetegség” is. Hogy ennek a kezdetben kellemetlen érzésnek a súlyosabb következményeit elkerüljük, az első napokban fogyasszunk könnyű ételeket, és pihenjünk, aludjunk sokat.

Természeti jellemző

Peru területének majdnem a felét az Andok hegység borítja, közbezárva völgyeket és csodálatos fennsíkokat. Nyugat felől keskeny, hűvös, száraz, növénytelen pusztaság jellemzi, kelet felől az Amazonas-medencéhez tartozó jellegzetesen trópusi éghajlat és növényvilág jellemzi.

Emberek, szokások, vallások

Peru a világ legnagyobb indián országa, ahol (kecsua) indiánokkal találkozni a legtermészetesebb dolgok egyike. A lakosság több mint fele kecsua, valamint aymara és amazon. A fehér lakosság mindössze 12 %. Ám mindennek – és a szabad vallásgyakorlás ellenére – a lakosság több mint 90 %-a katolikus. Az ünnepségek alkalmával jutnak térhez a hegedűsök és hagyományos ütőhangszerek. Híres az Andok zenéje, táncai – de természetesen minden régiónak megvannak a maguk, teljesen egyéni szokásai.

A külföldi turisták biztonsága szempontjából a helyzet jelenleg Peruban hasonló más latin-amerikai országokéhoz (Mexikó, Brazília). Főleg este nem ajánlott a biztonságos városrészektől és a fő turista útvonalaktól eltávolodni. Az öltözködés legyen egyszerű, a drágább ékszereket, repülőjegyet, dokumentumokat hagyják a szállodában. Pénzt akármelyik bankban be lehet váltani, nincs feketepiac. A Cuzco-ba és Machu Picchu-ba látogatók ottlétük

alatt fogyasszanak könnyebb ételeket és ne végezzenek túlzottan aktív testmozgást, mert a magasság néha megárt. A bennszülöttek sokszor ajánlják a coca teát (mate de coca), hogy az ember szervezete rendbe jöjjön. Ez a tea a neve ellenére nem veszélyes és használ.

A perui hatóságok nagyon szigorúan veszik a kokaincsempészést, ezért semmiképpen se fogadjanak el szállításra csomagokat ismeretlenektől. Belföldi utazásokra igénybe vehetők a buszvállalatok, és a repülőtársaságok is megbízhatóak. Az éghajlatot tekintve, Limában nem esik az eső és télen (április- szeptember) kb. 18 fok, nyáron (december-március) kb. 24 fok a nappali hőmérséklet. A hegyekben éjjel lemehet a hőmérséklet 0 fokra nappal viszont 25 fok az átlag. Az ételeket illetően ajánljuk, hogy lehetőleg ne fogyasszanak mosatlan zöldséget és semmi szín alatt ne igyanak csapvizet. A perui belső helyzet legutóbbi fejleményei nem zavarják az országba látogató turisták mozgását, pihenését, de három megyébe (Junin, Ayacucho, Apurímac) nem javasoljuk az utazást. Ugyancsak fontos, hogy turistáink kerüljék a külvárosi szegény-negyedeket és a kétes éjszakai szórakozóhelyeket.

Peru egy hegyvidékkel tarkított ország a Csendes-óceán partján, az Egyenlítőtől délre, mely klímájában és ökológiájában egyedülállóan változatos képet mutat. A keleti, alacsonyan fekvő Amazonas-menti vidéken a trópusi esőerdő határozza meg a táj jellegét. Ezt követi egy lombos fákban és oszlopkaktuszokban gazdag zóna, mely 2000 ill. 4000 m magasságban örökzöld erdőségben végződik. Tovább haladva magas hegyvidéki növényzettel találkozunk: fűfélék, cserjék és alacsony növésű fák uralják a tájat. A sűrűn megművelt Andok keleti lejtői az Amazonas folyó menti sík vidékbe torkollanak. Ez az övezet pedig Peru egész területének a felét teszi ki. A trópusi esőerdő itt annyira sűrű, annyira áthatolhatatlan, hogy csak kevés életteret enged az embernek. A sivatagos óceáni partvidék után az Andok meredek hegyoldalai teszik változatossá a tájat. Több ezer méter magas csúcsok, hófödte hegytetők, és hihetetlen kanyonok, mint pl. a Colca-Kanyon, mely mélyebb és szélesebb az USA-beli Grand-Kanyonnál. Az állatvilág különösen a magasan fekvő vidékeken rendkívül gazdag. Számtalan ritka állattal találkozhatunk itt, mint pl. az andoki medve, a kondorkeselyű, a láma vagy az alpaka. A keleti alacsonyabb területen honos állatok a jaguár, a puma, illetve számos majomfajta, tapír és lajhár. Sokféle madarat is megfigyelhetünk a halban gazdag partvidéken, pelikánokat, kormoránokat és szulákat fedezhetünk fel.

Peru az utolsó dél-amerikai országok egyike, ahol a népesség túlnyomó részét az őslakos indiánok alkotják. Ezek az őslakosok azonban ma már indián helyett “indigén”-nek nevezik magukat, mivel az indián név túlságosan emlékezteti őket a több évszázados spanyol elnyomásra. Perui utazásunk egyik célja ezekkel az őslakosokkal való találkozás, és természetesen őseik, az inkák kuturális örökségének felfedezése. Hiszen nem akármilyen örökségről van szó, Dél-Amerika leghatalmasabb és leggazdagabb ősi kultúrája volt az Inka Birodalomé. Utazásunk fő célja, hogy felfedezzük az inkák misztériumát, majd utunk során lassan rájövünk, hogy a hajdan Észak-Kolumbiától Dél-Chiléig húzódó hatalmas Inka Birodalom csak a koronáját jelentette egy mélyebben gyökerező, hosszú kulturális fejlődésnek. Peru északi partvidékén, Sipán-ban, Lambayeque-ben vagy Chanchan-ban, Trujillo-nál, vagy a délebbre eső csendes-óceáni partvidéken, a Paracas-félszigeten, és a

Nazca-vonalak előtt, Chavin-ban Huaraz-nál – valamennyi felsorolt helyen inka-kor előtti települések romjai találhatók, melyek az európaiak számára alig ismertek. A Mochica, a Chimu, a Wari vagy a Paracas-kultúra – ezek teremtették meg az inka kultúra alapjait. Ha Peruban járunk, az olyan benyomásokra is fel kell készülnünk, amelyeket az egyszerű körülmények között élő emberek nem éppen idilli viszonyai ébresztenek. A fagyos hegyvidéken az emberek egyszerű kunyhókban élnek, a hidegtől és széltől kipirult arcú gyerekek koldulnak szakadt ruháikban a turistáktól. Mégis, ha elég körültekintőek vagyunk, nem fenyegeti semmi a biztonságunkat.

Peruban számolni kell a rendkívül nagy szintkülönbségekkel és a szélsőséges időjárási viszonyokkal.Legkésőbb az Altiplano-n, ahol a Titicaca-tó terül el, testünk rákényszerül, hogy visszavegyen a tempóból, és végre magunk mögött hagyjuk az európai rohanást.