Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Skócia

Nagy-Britannia északi, földtörténeti szempontból a legrégibb része. Ritkásan lakott, alig több mint egymilliónyian élnek a Magyarországnál valamivel kisebb, 78 770 km2-nyi területen. Legmagasabb pontja egyben Nagy-Britannia „teteje” is: a Ben Nevis 1343 méterre magasodik a tengerszint fölé.

Fővárosa Edinburgh, legnagyobb városa Glasgow.

Aki Skóciáról áradozik, mindig a Felföldre gondol. Ide összpontosul minden, amit az országról tudni vélünk. A vad táj, a kilt, a Loch Ness-i szörny, a skót duda és a whiskylepárlók. A Skót-felföld egyedülállóan szép vidék: lápok és vad hegyek, vadregényes fjordok, gyors hegyi patakok és csöndes tavak váltakoznak egymással. Gyakoriak az esők és a ködök. Északon, az Orkney-szigeteknél az óceán felől érkező szél magasra korbácsolja a hullámokat, amelyek folyamatosan ostromolják a parti sziklákat. A napsütötte domboldalak és felhőbe burkolózó csúcsok, a vibráló párává oszló sűrű köd, a napfényben csillogó nedves sziklák látványát nehéz feledni.

Skóciában sok a szürke kisváros és falu, melyek a mindig esős, morózus időben meglehetősen vigasztalan képet nyújtanak. A régi emlékek kedvelőit romos apátságok, omladozó várak, öreg hidak, történelmi városok várják az úgynevezett határvidéken. Ez a nagybirtokok és udvarházak világa. Itt élt Walter Scott és a skótok nemzeti költője, Robert Burns is, aki azt a szállóigévé lett sort írta: „szívemet a Felföldön hagytam…”.Így érez sok ezer távolba szakadt skót származású amerikai, kanadai, ausztráliai és új-zélandi, akik igyekeznek minél többször visszatérni őseik földjére, a Felföldre. A saját, a szüleik, avagy dédapáik gyökereihez.

Skócia fővárosát, Edinburgh-ot (edinboró-nak kell ejteni) sokan a brit szigetek legszebb városának tartják. Az észak Athénjának nevezett romantikus város a Forth folyó torkolatánál, dimbes-dombos vidéken épült, és ma már valóságos turistaparadicsom.

A skótokban más nációknál sokkal erősebb a nemzeti érzés. Összeköti őket a dicső, noha nem mindig diadalmas múlt. Humoruk nyersebb, modoruk érdesebb, beszédük hangosabb. Hiányzik belőlük az angolok csöndes tapintatossága, de unalmas jólneveltsége is. Nem érdekli őket, hogy ki honnan származik, milyen iskolába járt. Legendás hírű fukarságuk eredete nem más, mint a szegényes életmódból következő természetes takarékosság, ám az kevésbé ismert róluk, hogy jószívűek és vendégszeretők.

Nagykövetség

Cím: 35 Eaton Place London SW1X 8BY Előhívó: (44)(20) Telefon: 7235-52-18 Ügyelet: 7235-52-18 fax 7823-13-48