Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Srí Lanka

A legenda szerint ez az a hely, ahol Ádám a földre lépett, mikor kiûzetett a paradicsomból. A buddhisták szerint Buddha is ezt a szigetet látogatta meg útban az örök élet felé. A Kelet Kapujának is tartott sziget varázsát a buddhista hagyományok adják, melyek több, mint 2500 éves múltra tekintenek vissza, az utókorra hagyva ősi romvárosokat, templomokat, botanikus kerteket és vadrezervátumokat. Könnycsepp alakú sziget, mely trópusi klímájának köszönhetően paradicsomi tengerparttal, és növényzettel büszkélkedik, tea- és fûszertermesztése pedig világhírnévre tett szert.

Városok, üdülőhelyek

COLOMBO

Sri Lanka fővárosa, zsúfolt kikötőváros, mely az ország pénzügyi és kereskedelmi központja, ahol jó néhány gyarmati időből fennmaradt épület és vallási műemlék is várja látogatóit.

NEGOMBO

Kis halászfaluból fejlődött festői üdülővárossá. Colombótól kb. 35 km-re található. A transzferidő kb. 30 perc. Itt torkollik az óceánba a 100 km hosszú Holland csatorna. A kikötő, a tengerpart, a lagúnák és csatornák világa hangulatos hajókirándulásokat tesznek lehetővé.

Hasznos információk

Diplomáciai képviseletek:

Magyar Nagykövetség nincs a szigeteken.

A legközelebbi külképviselet az Indiai Köztársaságban:

Újdelhi, 2/50-M, Niti Marg, Chanakyapuri, 11021, India, Tel.: (+91)112611-4737, Fax: (+91)11688-6742

Beutazási szabályok: vízum nem szükséges, a visszautazástól számítva 6 hónapig érvényes útlevél kötelező.

Devizaszabályok: tetszőleges konvertibilis valuta bevihető, szabadon váltható, 5000 USD készpénz felett bejelentési kötelezettséggel. A nemzetközileg jegyzett hitelkártyákat elfogadják.

Pénznem: Sri Lanka pénzneme a rúpia (LKR, röviden Rs, árfolyama: 1 USD=kb. 110 Rs, 1Rs=kb. 2Ft). Pénzváltás bankokban, szállodákban lehetséges. A bankok nyitva tartása: munkanapokon 9-13 óráig, hétvégén és ünnepnapokon a legtöbb zárva tart.

Hálózati feszültség: 220 V, a fürdőszobákban 110 V is lehetséges. Az aljzatok 3 ponton csatlakoznak, de átalakító dugalj található a szobákban.

Telefon: Sri Lanka hívószáma 00 94, Magyarországé 00 36. Csak a városokban jellemző a nyilvános telefon, de a szállodákból is lehet telefonálni (hazánkba kb. 1 perc=260 Rs=kb 3 USD). Mobiltelefon kivihető, de a lefedettség nem teljes.

Posta: Postaládát elvétve találni, de a szálláshelyek recepcióján általában gondoskodnak a képeslapok feladásáról. Magyarországra küldendő levelezőlapra a bélyeg ára 14 Rs, levélre 20 Rs. Légipostai feladás nem szükséges, mert a szigetről csak így kézbesítenek. Időeltolódás: télen +4, nyáron +3,5 óra Magyarországhoz képest. Védőoltás: nem szükséges. További információk a Nemzetközi Oltóközpontban (címe az általános információknál).

Fényképezés, filmezés: Filmet, kazettát szinte bárhol lehet vásárolni. A fotózás nem mindenhol megengedett, ill. esetlegesen fizetni kell érte (Fog Templom: 50-25 Rs, szigorúan tilos a danbullai Sziklatemplomban). Tilos személyeket, buddhista szentélyeket, katonai és állami létesítményeket fotózni.

Borravaló: Mindenhol elvárják, illik adni. Mértéke: hordárnak 20-30 Rs, szobalánynak napi 5-10 Rs, sofőrnek 8-100 Rs/nap. Az éttermi számlák +10% felszolgálási díjat tartalmaznak, 20-50 Rs-t mégis illik adni a pincérnek.

Értékek: Ritka a szállodai lopás, különlegesen nagy értékek esetén a széf bérlését javasoljuk, mert a szállodák a szobákban lévő értéktárgyakért nem vállalnak felelősséget.

Tenger: a fürdés biztonságára a strandon elhelyezett zászlók hívják fel a figyelmet (sárga zászló esetén szabad fürdőzni, piros zászló esetén csak saját felelősségre lehet, fekete zászló esetén életveszélyes a fürdés az Indiai-óceánban).

Vásárlási szokások: a piacokon kötelező az alkudozás.

Energia, áram, víz: az ellátás néha akadozhat, erre az esetre megértésüket kérjük.

Ivóvíz, italok: a csapvíz nem fogyasztható. Palackozott víz, ásványvíz mindenhol olcsón kapható. Az un. Poya napokon (holdtöltekor) a szállodákban nem szolgálnak fel alkoholt.

Étkezés: A legfontosabb alapanyagok a helyiek konyhájában a rizs, a curry, a zöldségek, a húsok és a halak. A trópusi gyümölcsök kínálata végeláthatatlan: ananász, papaya, mangó, maracuya, banán, kókusz stb. A tea messze földön híres.

Ruházat: könnyű nyári ruházatot javasolt. Kényelmes túracipő, pamutruházat, a hegyi kirándulásokhoz pulóver vagy dzseki. A buddhista szentélyekbe, templomokba csak mezítláb és vállat, térdet takaró ruházatban szabad belépni.