Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Zanzibár

Hasznos információk

Lakosság: A kb 800.000 lakosból mintegy 100.000 a fővárosban él. Fő vallási irányzat az iszlám, melyen kívül keresztény és hindu kisebbség található a szigeten. Hivatalos nyelv a swahili, a kereskedelemben az angol nyelv használatos.

Időjárás: Egész évben kellemes a hőmérséklet április és május kivételével, ilyenkor van ugyanis az esős évszak. Bár rövidebb esőzések novembertol december közepéig is előfordulhatnak. A nyár közepén kellemes tengeri szellők fújnak. Ez főként az északi és a keleti parton érzékelhető. Zanzibáron a napsütéses órák száma átlagosan 7-8 óra.

Pénznem: tanzán schilling (TSH), melynek be- és kivitele tilos. A valutabevitel korlátlan. 1 TSH=100 cent, 1 USD=900 TSH. A legfőbb hitelkártyákat elfogadják: Visa, MasterCard és JCB a legjobban elfogadottak, de az American Express és a Diners Club is megfelelő.

Elektromosság: 220-240 V. Háromágú csatlakozó szükséges, melyek általában a szállodákban kölcsönözhetők.

Internet: számos Internet kávéház található Stone Town-ban és néhány városon kívül eső szállodában is van internetezési lehetőség.

Öltözködés: könnyű nyári viselet javasolt. Mivel Zanzibar elég közel fekszik az Egyenlítőhöz legyünk óvatosak és vigyünk magunkkal nyári kalapot, napkrémet és napszemüveget.

Közlekedés: taxival vagy helyi buszokkal „daladala”-kal közlekedhetünk. Ha gépjárművet szeretnénk bérelni, ne feledkezzünk meg a nemzetközi jogosítványról.

Védőoltás: Semmilyen kötelező védőoltás nem szükséges. A malária elleni tablettás védekezés ajánlott!

Orvosi ellátás: Zanzibáron található egy európai klinika. Az alapvető orvosi készítmények beszerezhetők itt. Orvosi költségtérítés a szigeten készpénzzel történik, melyet a számla alapján itthon térít meg a biztosító.

Ivóvíz:Ne fogyasszanak vezetékes vizet!

Étkezés: A szállodákban nemzetközi konyha, a helyi éttermekben érezhető a rendkívül ízletes arab és indiai hatás. Ne feledkezzenek el róla: fűszerszigetre látogattak!

Árak: sör kb 1, 5 Euro, palackos ásványvíz kb. 1 Euro, cola és egyéb üdítők kb. 0,5 Euro, egy menüsor kb 10 Euro.

Közlekedés: baloldali közlekedés, a mellékutak meglehetősen rossz állapotúak.

Fotózás: Ajánlott megfelelő mennyiségű filmet magunkkal vinni, ugyanis ez Zanzibáron elég drága. A helyi lakosok fotózásához kérjék ki engedélyüket. Tilos fotózni az elnököt, a rezidenciáját, a nemezti zászlókat, katonákat, rendőröket, börtönöket, elítélteket, a repülőtereket és a nyilvános helyeket, melyek a kormányzathoz tartoznak.

Öltözék: Zanzibár mohamedán lakossága és azok vallása és szokásai miatt megfelelően kell öltözködni. Fürdőruhában csak a strandon legyenek. Középületek látogatásakor viseljenek vállakat és térdet takaró ruházatot.

Szegfűszeg-sziget:  Zanzibar

Zanzibar – ez a szó még ma is olyan titokzatos és mesebeli hangzású, mint Timbuktu vagy a régi Szamarkand neve. A sziget elnevezése perzsa eredetű: Zangh=fekete, bar=part, vagyis Fekete part. A két nagyobb (Zanzibar és Pemba), valamint néhány kis korallszigetbol álló és mindössze 2642 km2 területű Zanzibar az Indiai óceánban helyezkedik el, kb. 25 mérföldre Tanzánia partjaitól. A szegfűsziget a XIX. század második felében angol-német gyarmati vetélkedés tárgya lett. Végül is Anglia az Északi-tengeren fekvő Helgoland szigetért „elcserélte” a német császárral Zanzibart, amely brit protektorátus lett, egészen 1963. december 10-én bekövetkezett függetlenségéig. Zanzibar 1964 áprilisában Tanzánia néven egyesült Tanganyikával. Leírhatatlanul csodálatos homokos tengerpartok jellemzik, melyeket korallzátonyok szegélyeznek. És persze a történelmi Stone Town varázsa, melyről azt mondják, hogy az egyetlen működő ősi város Kelet Afrikában.

A szárazföldi Afrika felől érkező repülőgép ablakánál szorongva várjuk a leszállást az afrikainál sötétebb és mégis élénkebb zöld színnel a tengerből kiemelkedő Zanzibárra. Igaz, a repülőgépen érkező utast nem csapja meg az első pillanatban a szegfűszeg bódító illata, de a tengeri széltől ringó karcsú kókuszpálmák erdeje feledhetetlen látványt nyújt az idegennek. Zanzibár a kókuszpálmák hazája. A két sziget több mint 4 millió ilyen karcsú fával rendelkezik. Egy J. F. Elton nevezetű angol utazó írta még 1879-ben, hogy egy művész Zanzibarban éveken át találna munkát és ihletet. A kis szigeten a „kultúrát” nem a Vilmos-

korszakból származó templomok, az európaiak villái és a tehetségtelen másolással készült álgótikus katedrálisok képviselik. A szinte erődszerű épületek, a függő arab erkélyek alatti kétszárnyas, súlyos, fényes, rézveretes kapuk külön tanulmányt érdemelnének. Az ajtók naponta fényesre dörzsölt rézveretei nyolcszögletű, tíz centiméterre is kiugró csúcssorokban végződnek. A gazdagon faragott kapuk díszítményein általában halmotívumok és indiai hatásra lótuszvirágok láthatók. Ezek az ajtók a legegyszerűbb háznak is palotajelleget kölcsönöznek.

A keskeny utcákon még nem is olyan rég riksák közlekedtek. Manapság az ügyes zanzibári sofőrök kacskaringóznak taxijukkal a helyenként alig két méter széles sikátorokban. Az üzletekben, bazárokban mesés elefántcsont-faragások és híres „zanzibári ládák” találhatók, amelyek jó részét Indiából hozzák.

Az egykori szultáni palota környéke Zanzibar város központja, ahol többnyire arabok, a kereskedelmet kezükben tartó indiaiak laknak. Az őslakosságnak számító afrikaiak – shiraziak – vályogházakban élnek, illetve az 1964 óta épült két-három emeletes új téglaházakban. Az asszonyok itt is, ott is fekete klottlepelbe vagy fátyolba burkolva ülnek a földön, a fal mellett. Az indiai nők tarka, szelős szárikban sétálnak esténként a tengerparton. A közel 300 ezer főnyi lakosság – afrikaiak, arabok és indiaiak – 95%-a mohamedán. Európai telepesek sohasem voltak Zanzibarban, csupán az angol uralom – protektorátus – idején néhány száz tisztviselő és katona. De ma is különleges látványosságnak tartják a XIX. század hetvenes éveiből származó anglikán székesegyházat, amely azon a helyen áll, ahol évszázadokon keresztül nyüzsgött a világ egyik leghírhedtebb rabszolgapiaca. Oltára pontosan ott emelkedik, ahol annak idején a pellengér volt, amelyhez a megkorbácsolandó rabszolgákat kötötték. A XIX. század derekán ugyanis a rabszolgakereskedelem volt a zanzibari szultánok fő jövedelemforrása.

Látnivalók Zanzibaron

Stone Town

Bár nincs különösképpen romantikus neve a városnak, Stone Town mégis Zanzibár legrégebbi városa és kulturális központja, éppen hogy csak változott az elmúlt 200 évben. Hangulatos, kanyargós sikátorok, nyüzsgő bazárok, mecsetek, arab házak jellemzik a várost. A házak tulajdonosait gyakran láthatjuk az extravagáns stílusú bejáratai ajtójuk előtt. Ezekből az egyedülálló, kézzel faragott ajtókból több mint 500 különböző mintázatút láthatunk a városban. Érdemes több órát eltölteni a szórakoztató, labirintusszerű, keskeny utcácskák és sikátorok falai között. Stone Town-t megérdemelten nyilvánították a Világörökség részévé! A házak többsége, melyeket mai is láthatunk a XIX. században épült, amikor Zanzibár az Indiai óceán régiójának legfontosabb kereskedelmi központja volt. A korall jó építőanyagul szolgált a helyiek számára, viszont nem túl időtálló így számos épületet renoválni kellett. Arra nagyon figyeltek, hogy a város megőrizze eredeti stílusát és varázsát.

Amit érdemes megnézni Stone Town-ban

A piac a legnagyszerűbb hely a városban, amit akkor is érdemes megnézni, ha nem szándékozunk vásárolni. A sziget minden pontjáról érkeznek ide árusok, akik a portékájukat árulják és jönnek mások is, akik olyan termékeket vesznek, amit falujukban nem lehet kapni. Speciális látványt nyújt a „khanga” (a helyi nők ruházata). A rendszeresen tartott árverések feledhetetlen élményt nyújtanak. Livingstone Háza 1860 körül épült Sultan Majid részére. Misszionáriusok és kutatók kiindulópontjául szolgált. A legjelentősebb Dr. David Livingstone volt, aki itt élt mielőtt megkezdte utolsó útját a szárazföld belsejébe. The Peace Memorial Múzeum érdekes képet ad Zanzibár történelméről. Több részből áll: régészet, korai ipar, rabszolgaság, paloták, mecsetek, szultánok, felfedezők, misszionáriusok, háztartási cikkek, bélyegek, érmék, halászat, szegfűszeg, földművelés stb. Múzeum Palota, nagy fehér épület, mely az 1890-es években épült a Szultán családtagjai részére, 1911-ben a zanzibári Szultán hivatalos rezidenciája lett. Az 1964-es forradalmat követően átnevezték Peoples` Palace-nak. 1994-ben a palotából múzeum lett, mely a Szultán múltját tárja elénk. A Csodák Háza egy hatalmas, többszintes, négyszög alakú épület, tetején egy nagy óratoronnyal. 1883-ban épült Sultan Barghash ünnepélyes palotájaként. Ez volt az első palota Zanzibárban, melynek elektromos világítása és elektromos liftje volt. Nem meglepő, hogy amikor megépült az emberek Beit el Ajaib-nak, vagyis a csodák palotájának hívták. Még napjainkban is Zanzibár legnagyobb épületeinek egyike. Tervbe van véve, hogy megnyitják Nemzeti Múzeumnak. Az Arab Erőd a Csodák Háza mellett található. 1698 és 1701 között építette az omani Busaidi csoport. Egy nagy magas épület sötétbarna falakkal. Nyitva áll a látogatók részére, sőt még üzletek és szabadtéri színház is találhatók benne.

Fűszerültetvény

Zanzibár történelme nem lenne teljes a szegfűszeg, szerecsendió, fahéj, bors és számos más fűszer nélkül. Fűszerültetvényre látogatva élvezhetjük a friss fűszerek illatát, részletes listát kaphatunk a különféle fűszerekről, és ezeknek az ételekben és kozmetikumokban történő hasznosításáról. Lehetőség nyílik fűszerek és fűszerolajak vásárlására is.

Jozani erdő

A Jozani erdő Zanzibár központi részétől keletre esik. Otthonául szolgál a ritka Red Colobus majomnak. Ezek a majmok a sziget jellegzetességei közé tartoznak és szabadon kóborolnak. Néhányat közülük a rezervátumon kívül is lehet látni, hihetetlenül fotogének! A Jozani erdőben más állatokat is találhatunk, különféle majmokat, kismalacot és a ravasz zanzibári leopárdot, melyről azt mondják, hogy éjszaka etetik, valószínűleg ezért sincs nyitva a rezervátum este. Kitűnő természetes ösvénye van, jól képzett vezetőkkel.

Kizimkazi mecset és Delfin túra

A sziget déli részén található, Kizimkazi egy halászfalu, ahol számos palackorrú delfin iskola található. A faluból induló rövid hajótúra alkalmával találkozhatunk delfinekkel, ha szerencsések vagyunk még úszhatunk is a közelükben, feledhetetlen élmény. Kizimkazi-ban található egy XII. századi mecset is. Érdemes meglátogatni a falut nemcsak természeti, hanem kulturális jelentősége miatt is.

Börtön sziget és óriás teknősök

Annak idején a szigeten volt a nem megfelelően viselkedő rabszolgák börtöne. Nem messze található Stone Town-tól. A szigetet csodálatos korallzátonyok veszik körül, így ideális snorkellingezők számára, gyönyörű fehér homokos tengerpartja pedig a napozás szerelmeseinek igazi paradicsoma. A sziget emellett az óriás teknősök otthona is, amelyeket a Seychelles szigetekről importáltak a XIX. században. A szigeten eltöltött idő teljes felfrissülést nyújt az itt található hangulatos kis étteremmel, ahol frissen fogott halakat fogyaszthatunk.

Vízum:

Magyar állampolgároknak vízumra van szükség 40 USD/fő, melyből 20-20 USD fizetendő az országba be- illetve kilépéskor. A következő 4 érkezési pont egyikén kérik a vízumdíjat: Dar-es-Salaam Nemzetközi repülőtér (DIA), Kilimanjaro Nemzetközi Repülőtér (KIA), Zanzibar Nemzetközi Repülőtér (ZIA) és a Namanga-i határon.

Tanzánia Nagykövetsége: 2139 R Street NW Washington DC 20008, United States. Tel: + 1 202 9396128. A beutazáshoz 6 hónapig érvényes útlevél szükséges.