Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Horvátország

Fontos

Horvátország valamennyi szálláshelyén szombaton van a turnusváltás! Irodánk ezért ettől eltérő szálláshely ajánlatot ritkán tud adni. Főszezonban, szombati napon a közlekedésben fennakadások lehetnek. Horvátországban 12 év felett kötelező az üdülőhelyi illeték fizetése, melyet az árak nem minden esetben tartalmaznak és irodánkban kell befizetni!

Mikor utazzunk Horvátországba?

A horvát tengerpart április és október között a legszebb. Nyáron a levegő hőmérséklete elérheti a 38 C-t is, ugyanakkor a tenger felszínének hőmérséklete kellemes 26 C-os. A főszezon (július, augusztus) a szórakozást, mozgalmas életet kedvelő vendégek számára előnyös, noha a horvát tengerpart elég sokoldalú ahhoz, hogy nyugodt oázis legyen azok számára, akik a zenétől, diszkókluboktól távol keresik nyugalmukat. Noha a március meghozza a tavaszi napsütést, olykor a kellemetlen záport is, míg a kora ősz, a szeptember és az október a csendes pihenést kedvelő vendégeknek nyújt ideális lehetőséget. Az utóidényben már nem zsúfoltak a strandok, a szobák is lényegesen olcsóbbak, azonban az időjárás még mindig kiegyensúlyozott és a tengervíz hőmérséklete is kellemes. Végül is Horvátországba az év minden szakában lehet jönni. Télen azonban, tekintet nélkül az enyhe földközi-tengeri éghajlatra, mégis szükség van melegebb holmira is. Noha a hőmérséklet szinte soha nem esik nulla pontig, a szél igen kellemetlen lehet.

Az UNESCO védelme alatt álló kultúrális és történelmi műemlékek

Diokleciánusz Palota Splitben, Trogir régi városrésze, az Eufráziai Bazilika Porecsben és a 13. századi város Dubrovnik a legjobban megőrzött reneszánsz tornyaival és városfalával. Még számos, gyönyörű kulturális és történelmi műemlék létezik, mint például:Pulában az Amfiteátrum, Krk, Ráb, Hvár városai, Európa egyik régi nyilvános színháza is Hváron található, a bizánci stílusú Szent Donát-templom Zadarban, a sibeniki katedrális stb. Horvátország szárazföldi részén több mint 50 középkori vár található.

Nemzeti parkok

Brioni – szigetek, Kornati – szigetek, Krka, Mljet, Paklenica, Plitvicei-tavak, Risnjak, és Észak Velebit Természeti parkok Biokovo, Kopácsi-rét, Lonjsko polje, Medvednica, Papuk, Tela¹cica, Ucka, Velebit, Vransko tó és Zsumberak Szamobori hegység.

Zarándokhelyek Bistricai Szuz Mária, Trsati Szuz Mária, Sinji Boldogasszony, A Szigetek Boldogasszonya – Solin, A Vocinski Boldogasszony Szentélye, Könyörületes Boldogasszony – Aljma¹, Remetski Boldogasszony, Jeruzsálemi Szuz Mária – Krapina, Jézus Drágalátós Vére Szentély Ludbreg, Szent József – Karlovac.

Közlekedési szabályok

Horvátországban jobb oldalon bonyolódik a forgalom. Amennyiben a közlekedési jelek mást nem mutatnak autópályákon, félautóutakon 130 km/h a maximális megengedett sebesség, kétsávos autóutakon 100 km/h, lakott területeken 50 km/h, lakott területeken kívül 80 km/h. A pénzbüntetés nagysága a szabálysértés fokától függ. A vérben a megengedett alkoholszint 0,5 ppm.

Gasztronómia

A horvátok nagyon kedvelik a nehezebb, fűszeres ételeket, de a könnyebbre vágyók sem fognak éhen maradni, mivel hal és sajt is gyakran kerül az asztalokra. Az országban járva érdemes megkóstolni a húsos-sajtos lepényt, a bureket, a rákból készült prstacit, és a dalmát rizses halat, a brodetet. Főképpen az ország belsejében kedvelt a manistra od bobica (bab és kukoricaleves), valamint a stucklenek nevezett sajttekercs.

A dalmát konyha az élelmiszerek választását és elkészítését illetően kielégít minden, az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos nutricista követelményt és orvosi javaslatot.

A dalmát háziasszony ételkínálatát a különféle hal-, kagyló- és rákfélék, a polip, a tintahal, a kalmár, az olivaolaj valamint a sózott és a friss olajbogyó, a zöldségfélék, vadon termő növények és aromatikus füvek, valamint a mandula, a füge és a szőlő, a méz, a mazsola és a különféle déligyümölcs képezi. Ami a húst illeti, egyedülálló a dalmát sonka, amelyet a szél szárított, birkatejből készült sajttal, valamint a parázs alatt sült bárányhús. Mindehhez hozzá kell adni a bort, úgy a fehéret, mint a vöröset, amelyek közül egyesek a világ tíz legjobb bora közé tartoznak.

Mit együnk?

A szokványos európai konyhán kívül nagyon népszerűek a roston sült ételkülönlegességek, a dalmát sódar, a sós szardella, a juhsajt, a kulen, a csípős szlavón kolbász, stb. Horvátország szárazföldi részén a legismertebb ételkülönlegesség a pulykasült mlincivel /ez utóbbi egy különleges tésztaféle. /A tengerparton természetesen halspecialitásokat is kínálnak amelyek közül a legismertebb a dalmáciai brodet /többféle főtt hal fűszeres szaftban/ valamint a paszticáda /különlegesen elkészített marhahús speciális fűszerezéssel/.

Mit igyunk?

Horvátország jól ismert válogatott borairól, melyek az évszázados hagyományokkal rendelkező szőlészet eredményei. A tengerpart ismert vörösborai: a teran, a merlot, a kabernet, az opolo, a plavac, a dingac, a postup, a fehérborok közül a malvazija, a posip, a pinot, a kujundzsusa, a muskát népszeruek. A kontinentális Horvátország híres borai a rizling, a grasevina, a burgundi és a tramini. A rövid italok közül a szilvapálinkát, az ürmöspálinkát, valamint a törköly – és szolopálinkát javasoljuk. Édesborok: a prosek és a maraskino.

Búvárkodás

A horvát tengerparton és a szigetek körül mintegy 85 hivatalosan jegyzett és jól leírt búvárterep létezik, ahol elsüllyedt ókori gályák maradványait, függőleges sziklákon tenyésző fantasztikus korallmezőket, lenyűgöző víz alatti barlangjáratokat, halrajok lakta hadihajó-maradványokat – és még egy sor varázslatos dolgot csodálhatunk meg búvárszemüvegünk plexijén át! Búvárkodás csak a Horvát Búvárszövetség által kiállított érvényes búvárigazolvány birtokában engedélyezett. Az igazolványt 1OO kunáért beszerezhetjük valamennyi hivatalos búvárközpontban. Az igazolvány 1 évig érvényes, és a nemzetközileg elismert búváriskolák által kiadott búvárképesítési igazolás ellenében állítják ki. A merülőterepet előzőleg mindig meg kell jelölni a felszínen (zászlóval, vagy valamilyen úszó dologgal). Légpalackos merülésnél az engedélyezett maximum mélység 4O m.

A Magyar Köztársaság horvátországi képviselete:

Zágráb: Pantovzak 255-257, 10 000 ZagrebTel: 385-1-4890-906, Fax: 385-1-457-9301 www.mfa.gov.hu/emb/zagreb
A Horvát Köztársaság magyarországi képviselete: 1065 Budapest, Munkácsy Mihály utca 15. Tel: 354-1315, 269-5854, Fax: 354-1319