Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Izrael és Jordánia

A mondás szerint a jordán sivatag feleannyi idős, mint az örökkévalóság, végtelen tengerét csak a nomádok tevéi képesek átszelni. A beduin királyság mégis ékszer a sivatagban, fiatal ország, amely a történelem gazdag emlékeivel, a holt-tengeri biblikus táj utolérhetetlen hangulatával, a Vörös-tenger káprázatos színeivel és a főváros, Amman nyüzsgő forgatagával várja a látogatókat. Izrael az ígéret földje, hol megfér egymás mellett múlt és jelen, háború és béke. Bármerre lépünk, ott az évezredes történelem a lábunk alatt, és akarva akaratlanul is részesévé válunk. Sok mindenben idegen de mégis ismerős táj, 3 világvallás találkozási pontja, 3 eltérő nép és kultúra éli mindennapjait a Szent városban, Jeruzsálemben. A látogató egy csipetnyit kap mindabból, ami ezt a vidéket élteti, de egy igazi orientális élménnyel térhet haza!

HASZNOS TUDNIVALÓK

Beutazási feltételek

Magyar állampolgároknak a belépéskor még 6 hónapig érvényes útlevél és az egyiptomi beutazáshoz vízum szükséges, amelyet mindenki egyénileg beszerezhet az Egyiptomi Nagykövetségen vagy a repülőtéren érkezéskor, vagy a Kartago Tours közvetítésével. Utóbbi esetben is megérkezéskor, a tabai repülőtéren kapják a vízumot (telepített vízum). Jordániába és Izraelbe magyar turistáknak nem szükséges vízum, de az útlevélnek minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A határátlépések során határátlépési illetékek fizetendőek, valamint hosszabb várakozásra és vámvizsgálatra is fel kell készülni!

Időeltérés

Magyarországhoz viszonyítva +1 óra az időeltérés.

Hivatalos nyelv

Egyiptomban és Jordániában az arab, Izraelben héber és arab, de szinte mindenhol beszélnek angolul is.

 Diplomáciai képviselet

Magyarország Jordániai Nagykövetsége Abdoun Jaqub Ammari Str. 23 P.O.B. 3441 Amman 11181 Tel: (00 962 6) 592 5614(00 962 6) 592 5614 Fax: (00 962 6) 593 0836 Magyarország Izraeli Nagykövetsége Tel Aviv 62661, Pinkas St. 18. (PO Box 21095) Tel: (00 972 3) 546-6991(00 972 3) 546-6991 Fax: (00 972 3) 546-7018 Izrael nagykövetsége 1026 Budapest, Fullánk u. 8. Tel: (36 1) 392-6200 (36 1) 392-6200 Fax: (36 1) 200-0783

Elektromos áram

220 V. Szinte minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.

Hivatalos pénznem

Jordánia – Jordán Dínár (JOD). Behozatala vagy kivitele tilos, ezért az USD-t vagy az Eurót javasoljuk, amellyel gyakran fizethetnek is. Izrael – Izraeli új sékel (ILS) ) Behozatala vagy kivitele tilos, ezért az USD-t vagy az Eurót javasoljuk, amellyel gyakran fizethetnek is. Bankautomaták korlátozottan állnak rendelkezésre. Hitelkártyák: American Express, Visa, Mastercard

Egészségügyi ellátás

Ajánlatos a naponta szedendő és speciális gyógyszereket magukkal vinni. Szúnyogok elleni riasztószer és magas faktorszámú napozótej is ajánlott. Irodánk a csapvíz fogyasztását nem javasolja, palackozott víz szinte mindenhol kapható. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon helyi képviselőnkhöz.

Mobil-hálózat, Internet

Taba, Amman és Jeruzsálem városában a telefonos kapcsolat problémamentes. Más a helyzet az egyéb programokon, Wadi rum-ban, Holt-tengernél, Jordánia belső területén. A saját szolgáltató roamingjának használatáról, kérdezze mobil szolgáltatóját.

Védőoltás

Az utazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra, de az általános oltások javasoltak, mint a sárgaláz, tetanusz, tífusz, hepatitis A., B. Kérjük, forduljon háziorvosához vagy a Nemzetközi Oltóközponthoz részletesebb tájékoztatás céljából.

Javaslataink

Könnyű, kényelmes ruházat ajánlott. A napsütés szinte mindig erős, ezért napolajokkal, naptejekkel és hatékony fejfedővel védekezzenek az erős napfénytől. Palackozott víz fogyasztását ajánljuk, mert a városi csapvíz sok esetben hasmenést okoz. A gyomorbántalmakat általában nem a fertőzések okozzák, hanem a flórák különbözősége és a túlzott mennyiségű étel elfogyasztása.

Földrajzi adatok

Jordánia csaknem hazánkéval azonos, viszonylag kis területű ország (90 740 km2), Izraeltől és a Palesztin Autonóm területtől keletre fekszik, fővárosa Amman. Izrael kis területű ország, Jordániától keletre, mindössze 20 ezer km2, fővárosa Jeruzsálem, de a legtöbb állam Tel-Aviv-ot ismeri el fővárosként, valamint az utóbbi az ország gazdasági központja is. Az országok kilenctized része a Szír-Arab-táblavidék mészkőfennsíkja, amely jórészt kő-, kavics- és néhol homok-sivataggal borított terület. Jordánia legtermékenyebb sávja a Szír-Jordán-árok, ahová a Jordán és Jarmuk folyókból kiágazó Gór-öntözőrendszer hoz éltető vizet. Az árok néhol 400 méterre a tengerszint alá süllyed, itt fekszik a Holt-tenger, amely bolygónk legsósabb víztömege. Szélessége néhol eléri a 20 km-t, hossza mintegy 80 km, amely egyben természetes határt is képez Izrael és Jordánia között. Izrael nyugati tengerparti sávja sík terület, a lakosság jó része itt, Tel-Aviv-ban összpontosul, valamint az ország középső részén fekvő fővárosban, Jeruzsálemben. Mindkét ország délnyugati csücske a Vörös-tengerrel határos, itt fekszik mindkét ország déli kikötővárosa, Aqaba és Eilat. Mindkét város gazdasági jelentőségén túl idegenforgalmi szerepet is betölt.

Amman

Jordánia fővárosa, az Ammon hegyvidéken fekszik. A hét dombra épült város minden ízlésnek megfelel, az ősi és a modern elbűvölő együttese. Minaretek imára hívó hangja, fehér házak, kebab árusok és kávézók, bazárok jellemzik a soha nem nyugvó várost. Legfőbb látványossága a Husszein-mecset, amely a Hasimita dinasztia emlékét őrzi.

Jeruzsálem

 

Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja, a három ábrahámi világvallás mindegyikének (izraelita vallás, kereszténység, iszlám) szent helye. Jeruzsálem múltja változatos és összetett történelmi események bonyolult sorozatából tevődik össze. A muzulmánok szerint „a Szent”, a zsidóknak a Béke Városa, a keresztény világ szemében Krisztus Passiójának , keresztrefeszítésének és feltámadásának, valamint a tanítványok pünkösdi élményének (a keresztény egyház születésének) a helyszíne. A három vallásnak egy-egy jelentős szent helye található a városban, a Siratófal, a Szentsír-templom és a Sziklamecset.

 

Petra

 

A világ nyolcadik csodájaként számon tartott rózsaszín város minden idelátogatót rabul ejt látványával. Amint átsétálnak a keskeny kanyonok között, hirtelen tárul fel az épületek szépsége. Petra már régidőktől lakott település, a beduinok egy virágzó civilizációt teremtettek, amely kifinomult városépítészetben jutott kifejezésre.

 

Wadi Rum

“Aki egyszer a sivatagban járt, többé már nem lesz ugyanaz az ember” – tartja egy régi arab közmondás. Különösen igaz ez a Wadi Rum-ra, amely Jordánia legvarázslatosabb vidéke. A különleges formájú sziklák, a színes homok, a végtelen csend, a szinte érintetlen természet várja az idelátogatót.

Jerash

A római kori település romjait az egyik legrégebbi és legszebben megépített városként tartják számon, amely közel 2000 éves múltra tekinthet vissza. Még ma is átélhető az ókori világ hangulata, amint végigsétálnak a hatalmas oszlopsorok közötti árkádokon, templomokon, mozaikoknál, közfürdők romjainál, amely a római kor egyik legkiemelkedőbb kulturális, technikai és művészeti emléke.

Madaba

Az erős keresztény befolyással rendelkező város, a mozaikjairól híres, melyek a régi bizánci templomokban találhatóak. A leghíresebb mozaik, a 6. századból származó Szent föld és a zarándok helyek térképe. A térkép 2 millió kődarabkából lett összerakva. Közelről megnézve a Nílus és a Jordán folyó is látható rajta, ezenkívül Jeruzsálemet, Jerikót, a Sínai-félszigetet és sok más Közel-keleti várost megtalálhatunk.

Masada

A város egy 400 méter magas hegyen fekszik, Heródes itt építette ki az erődjét, ahova a római fennhatóság elől több ezer zsidó menekült. 73-ban, mikor a római hadsereg megtámadta az erődöt, a zsidók úgy döntöttek, hogy inkább meghalnak, mint sem római rabszolgák legyenek, ezért tömeges öngyilkosságot követtek el. Masada a zsidók büszkeségének és merészségének a jelképe.

Holt-tenger

 

Jordánia és Izrael között fekszik a Föld legsósabb víztömege, a Holt-tenger. A név kissé megtévesztő, mert valójában egy tóról van szó, amelynek korát a tudósok mintegy 12000 évre becsülik, Sóstengerként már a Biblia is emlegeti. Sótartalma igen magas, mivel a nagy forróságban a víz gyorsan elpárolog. Az itt épült termál és gyógyfürdők jótékony hatása miatt rengetegen keresik fel ezt a világon egyedülálló vidéket.