Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Kenya

A Kenyai Köztársaság Kelet-Afrika gyöngyszeme, együtt kínálja a szafari kalandok élvezetét és az óceánparti üdülést. Egzotikus nemzeti parkjaiban mind az öt nagyvad megtalálható, és természetvédelmi területei majd mind az UNESCO Világörökség listáján szerepelnek. Az Indiai-óceán partjánál fekvő üdülőszállodák európai kényelemmel és afrikai hangulattal várják a pihenésre vágyókat.

Városok, üdülőhelyek

NAIROBI

Kenya fővárosa és egyben legnagyobb települése, mely a 19-ik század végén alapult. Ma 3 millió fős lakosságával ide összpontosul az ország ipara.

MASAI MARA

A maszáj törzsek földje, mely a Serengeti legészakibb részén található, Kenya leggazdagabb vadállományú vidéke. A fennsíkot a Mara és Talek folyók vize táplálja, területe kb. 1510 négyzetkilométer A csodás élővilágot és tájat legjobban légballonos szafari program alatt lehet megtekinteni.

TSAVO EAST / WEST

A két park, melyek Nairobi és Mombasa között félúton terülnek el, együttesen a Világ egyik legnagyobb vadvédelmi parkját alkotja, nagysága kb. Jamaica szigetével azonos. Vegetációja szavannai magas fű, egyedülálló, vulkanikus eredetű magasföld. Legfőbb folyója a Galana, melynek partjánál zebrák, zsiráfok, oroszlánok, kuduk, antilopok, hiénák, bivalyok, impalák és más számos állatfaj egyedei láthatók. A parknak csupán egy kis része áll nyitva a látogatók részére.

LAKE NAKURU

Rózsaszín flamingók, vízilovak csapatai, pelikánok százezrei, ha nem milliói látogatják a tavat, a nyüzsgő élővilág a vándorlásoknak megfelelően, szezonálisan látható itt. A parkot 1961-ben alapították. A flamingók kedvenc eledele az alga, amely a tavon tonnaszámra terem.

AMBOSELI

1968-ban alapították a vadvédelmi parkot, mely Tanzánia szomszédságában, a Kilimandzsárótól északnyugati irányban található. Területe kb. 400 négyzetkilométer, mely egy sokkal nagyobb, kb. 3000 négyzetkilométeres ökoszisztéma szerves részét képezi. Nyitott síkságok, akácia erdők, lápvidék, sziklás területek váltakoznak. Kitűnő elefánt-figyelő hely.

MOMBASA

Az Indiai-óceán partjánál elterülő város Kenya egyik legfőbb turista attrakciója, népszerű üdülőhely, melyet igazából a körülötte elfekvő partvidék alkot. Világszintű szállodák, csodásan finom homokos tengerpart és Afrika egzotikuma méltán teszik kedveltté és híressé.

Hasznos információk

Diplomáciai képviseletek:

Kenya Magyarországon akkreditált Nagykövetsége Ausztriában található 1030 Bécs, Austria, Neulinggasse 29/8 Tel.: (+43) 1 712 3919, Fax: (+43) 1 712 3922
Kenyai Magyar Nagykövetség Kabarsiran Avenue (off James Gichuru Road) Lavington, Nairobi, Kenya, P.O.Box: 61146 Tel.: (+254) 20 4442 612, Fax: (+254) 20 4442 101

Beutazási szabályok: Turista célú beutazás esetén vízum szükséges, mely Kenyába érkezéskor a repülőtéren szerezhető be, díja kb. 50 USD. Kérjük nem magyar állampolgárságú utasainkat érdeklődjenek a nagykövetségen a vonatkozó szabályokról. A beutazási szabályok be nem tartásáért és az abból eredő költségekért nem vállalunk felelősséget.

Hivatalos pénznem: kenyai schilling, váltópénze a cent. 1 KES= 2,5 HUF , 1 USD= 76,5 KES. Ezeket az országba be, és onnan kivinni tilos, de 2002 után nyomott USD-t is elfogadnak. Az országba bevihető külföldi, illetve helyi valuta mennyisége nem korlátozott, de nagyobb összegű készpénz bevitele esetén írásos nyilatkozattétel javasolt. A legtöbb nemzetközi hitelkártyát elfogadják a nagyvárosokban és az üdülőhelyeken, a kisebb településeken készpénz használata javasolt.

Vámszabályok: A személyes használatra szolgáló tárgyak vámmentesen bevihetők: A későbbi félreértéseket elkerülve kérjük, hogy értéktárgyait beviteli nyilatkozatban rögzítsék, értékesebb tárgyakért visszatérítendő letétet kérhetnek. A mombasai tengerpart természetvédelmi terület, korallt letörni, kagylót, csigát, stb. elhozni szigorúan tilos, mind a partiőrségnek, mind a vámtiszteknek jogukban áll ezeket elkobozni, pénzbüntetést kiróni, valamint súlyosabb esetekben akár letartóztatni az elkövetőt. Hasonló szankciókat von maga után a szigonyos halászat, továbbá az engedély nélküli hajókból történő horgászat is.

Hivatalos nyelv: a szuahéli, de használatos az angol nyelv is.

Vallás: a lakosság legelterjedtebb vallása a keresztény hit, de 10 százalékuk muzulmán vallású.

Helyi idő: magyarországi időhöz viszonyítva +2 óra.

Elektromos áram: általában 220 V a hálózati feszültség a szállodákban, de a csatlakozó nem európai szabvány.

Egészség: kötelező védőoltás nincs, de sárgaláz és malária ellen érdemes oltást kérni, mert az időjárási körülmények kedveznek ezeknek a betegségeknek. Az éghajlatváltozás és a szokatlan konyha miatt egy házi patika összeállítása ajánlott. A csapvíz fogyasztása tilos, mindenhol kapható palackozott víz.

Időjárás: egész évben forró, az éves átlaghőmérséklet 28-35 °C, januártól márciusig meleg évszak van, de – cem berben és áprilisban időnként rövid és heves esőkre is lehet számítani. Nyári sapka, kalap és magas faktorszámú napozókrém használata napjainkban szinte kötelező. A muszlim vallás miatt az utcán ne viseljen nagyon kihívó ruhadarabokat és szállodákban a vacsorához illő öltözet viselete elvárás. A szafarikon a reggeli és esti órákban hűvösre lehet számítani, ezért könnyű hosszúnadrágot és kardigánt is érdemes bekészíteni.

Borravaló: általános, javasolt mértéke 10%. A szállodai személyzetnek is érdemes adni naponta kb 1-2 cent borravalót.

Nyitvatartási idők: Hivatalok: hétfőtől péntekig: 08.00-13.00 és 14.00-17.00 óra között. Üzletek: hétfőtől szombatig: 08.30-12.30 és 14.00-16.30 óra között. Múzeumok: naponta 09.30-18.00 óra között.

Telefon, posta: A magyar mobiltelefonokat tudják kint használni. Magyarország hívószáma: 36, Kenya hívószáma: 254

Szálloda: értékeink megőrzésére széf bérlése ajánlott!

Gasztronómia: A hagyományos kenyai ételek babból és levesekből, ragukból állnak és egyetlen céljuk, hogy minél olcsóbban megtöltsék a gyomrot. A nemzeti étel a roston sült kecske, melynek neve nyama choma. A sörök kedvelőit rengeteg finom söritallal kényeztetik Kenyában.

Bérautó, közlekedés: a helyi közlekedési eszköz a matatu, melyet inkább kalandvágyó utasainknak ajánlunk. Taxi: mindenképpen indulás előtt kell megállapodni a viteldíjban. Az autóbérlést nem javasoljuk az utak rossz minősége miatt. Kérjük vegye figyelembe, hgy a rossz útviszonyok miatt a közlekedés sokkal több időt vesz igénybe, mint az általunk megszokott körülmények között. Kenyában baloldali közlekedés van.

Búvárkodás: Kenyában a szafari mellett a búvársport is népszerű az utazók körében, hiszen szebbnél szebb korallzátonyok szegélyezik a partot. Búvárkodáshoz különösen a déli part megfelelő.

Mombasa üdülőprogramok: a tengerpartot az árapály rendszere befolyásolja, úgy a vízszintet, mint a hínár és moszat megjelenését. Strandcipő viselése mindenképpen ajánlott. Transzferidő Mombasa repülőtér- Mombasa déli part között kb másfél-két óra.

Szafari programok: a szafarikra csak kis méretű (leginkább kézipoggyász jellegű) csomag vihető. Esetleges belső repülőjáratot igénybe vevő programoknál fontos tudnivaló, hogy maximum 15 kg-os csomag adható fel. A szafari programok útvonal és programváltozásának jogát mindenképpen fenntartjuk. A szafari programok megvalósulást időjárási tényezők befolyásolhatják.