Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Svájc

Svájc továbbra is vonzó és biztonságos úti cél a magyar turisták számára. A Svájcba utazó magyar állampolgárok figyelmét azonban feltétlenül fel kell hívni egy esetleges kórházi ápolás költségeit is térítő utasbiztosítás megkötésére. A konzuli gyakorlatban sokszor tapasztaljuk, hogy csak kevesen gondolnak a megfelelő biztosításra. Gyakran kell közbenjárnunk olyan esetekben, ahol a magyar utazók biztosítás hiányában jelentős összegű kórházi, orvosi számlák kifizetésére kényszerülnek.

A személygépkocsival Svájcba utazóknak a svájci autópályák használatához kötelező éves autópályajegyet kell vásárolniuk. Az autópályajegyek a forgalmasabb svájci határátkelő-helyeken megvásárolhatóak, személygépkocsinként 40,- CHF-ért.

Csak jó műszaki állapotú autóval induljanak Svájcba. Esetenként előfordult, hogy az elhanyagolt állapotú gépkocsi miatt a közúti közlekedés veszélyeztetésére hivatkozással tagadták meg a Svájcba történő belépést.

Amennyiben nem saját gépjárművel utazik, rendelkezzen oda-vissza útra megváltott menetjeggyel, ellenkező esetben már az országba történő belépéskor nehézségei adódhatnak.

Svájc fokozottan ügyel az illegális munkavállalás megelőzésére. A svájci hatóságok a munkavégzéssel azonosan bírálnak el minden olyan tevékenységet, amely valamely munka elvégzésére irányul, akkor is, ha az fizetség nélkül, baráti szívességből vagy természetbeli ellenszolgáltatásért (szállásért, ellátásért), nem cégnél, hanem barátnál, családnál történik. Turista célú tartózkodás alkalmával a munkavégzés szándékára utaló legkisebb gyanú felmerülésekor is megtagadhatják az országba történő belépést, illetve azonnali kiutasításra kerülhet sor. Ilyen esetben érdemi segítséget nagykövetségünk sem tud nyújtani.

A természetbarátok gyakran alábecsülik a svájci Alpokban rájuk leselkedő veszélyeket , pedig a síbalesetek és a lavinaomlás mellett Svájcban a hegymászás is komoly kockázatot jelent. Különösen fontos , hogy a túrázó rendelkezzen megfelelő balesetbiztosítással , valamint segélykérésre alkalmas mobiltelefonnal , esetleg más jeladó készülékkel. Még gyakorlott hegymászó se induljon útnak egyedül , sőt a magasabb szinteken helyi vezető is ajánlott.

Három nemzet országa

A hegyek közt fekvő ország középpontjában, a 400-600 m. magasságban fekvő Svájci-medence található, melyet északnyugatról a Jura középhegység jellegű karsztos mészkőláncai, délről pedig pedig az Alpok jégformálta vonulatai határolják. Itt találhatóak Európa leghosszabb gleccserei. Az ország területén több olyan csúcsot is találunk, amelyek magassága meghaladja a 4000 métert. A Svájci-Alpok láncai a Gotthard-masszívumban találkoznak, itt találjuk a nevezetes Szent Gotthárd hágót. Az ország gazdasági élete a legnépesebb, dimbes-dombos területű Svájci-medencében zajlik. Legmagasabb csúcsa a

Dufourspitze, 4634 m. magas, leghosszabb folyói a Rajna és a Rhone. Tavai közül a legfontosabbak a Genfi-tó, a Bodeni-tó, a Neuchateli-tó, és a Vierwaldstatti-tó. Éghajlatában a hegyvidéki kontinentális, délen pedig mediterrán hatások érvényesülnek.

Genf

Az Alpok és a Jura hegyei között megbújó Genfet úgy szokták emlegetni, mint a “legkisebb nagyvárost”. A Genfi-tó, a Rhone folyó, a közeli hegységek festői tájakat biztosítanak. A kellemes kikapcsolódást tetézi, hogy ez a terület Svájc leg-dél-nyugatibb része, ami az országon belül a legkellemesebb éghajlatot okozza. Egyik legnépszerűbb látványossága a Jet d’Eau, a 140 méter magas szökőkút a tó belsejében, mely a kikötő helyét mutatja. Egyik csodálatos helyszín a városban az Angol Kert, benne pedig az 1955-ben épült hatalmas virágóra. Ez a gyönyörű mű arra emlékezteti a helyieket, hogy Svájc az órakészítés bölcsője, és máig vezetője ennek az iparágnak. Genf több mint 30 múzeumával, számos színházával és operaházával igazi kulturális központja a térségnek, rengetek magas színvonalú szállodája, étterme pedig a turizmus központjává teszi.

Bern

Svájc fővárosa és Bern kanton székhelye, az ország középső részén fekszik. A város Európa szívében található, közel a többi európai nagyvároshoz, és az Alpokhoz is. A hagyományos homokkő épületeivel, történelmi tornyaival és egyedülálló szökőkútjaival Bern az egyik legszebb példája a középkori városi építészetnek Európában. Az UNESCO által összeállított Világörökség része. Bernben találhatjuk Európa leghosszabb fedett bevásárló sétányát, ahol az árkádok alatt és a tereken, mellékutcákban vendéglők és kávéházak tucatjai várják a turistákat. Kedden és szombaton reggelenként nyüzsgő zöldség, virág és húspiac található itt. Bern folyója az Aare, szintén sok pihenési lehetőséget nyújt, kiadósat sétálhatunk az árnyas fák alatt, de nyáron akár meg is mártózhatunk benne.

Zürich

Zürich nevű kanton székhelye. Ez a kanton az ország északi részén található. A város maga a kanton középső részén, a Zürichi-tó északi végénél terül el. Az óváros a Limmat folyó két partján helyezkedik el, és rengeteg látnivalót kínál. Többek között Európa talán egyik legszebb bevásárló utcáját a Bahnhofstrasset, ahol számtalan elegáns üzlet várja a vásárlókat. Zürichben találhatjuk meg a Chagall-ablakokról híres Fraumünsteri Kolostort is. Láthatunk olyan házakat, amelyek még a céhes mesterek idejéből származik. Megtekinthetjük Thomas Mann lakóházát is. Ha nem szeretnénk semmi fontos látnivalóról lemaradni, akkor üljünk fel egy városnéző buszra, ahol több nyelven, (sajnos magyarul nem) ismertetik a város nevezetességeit.

Basel

Aki kulturális élvezetre vágyik, feltétlenül látogasson el Baselbe. Ez a város Svájc észak-nyugati részén a Rajna partján, a francia és német határ közelében fekszik, egyben Basel kanton székhelye is. Itt található Svájc legrégebbi egyeteme, melyet 1450-ben alapítottak. A városban több mint 30 múzeumot látogathatunk meg. Itt alapították az ország első zenés színházát. A nemzetközileg elismert baseli városi színházon kívül számtalan kisebb színház is működik a városban.. Évente közel 1000 koncertet rendeznek, ezenkívül Basel rendszeresen ad otthont különféle zenei és jazz fesztiváloknak. A könnyedebb szórakozásra vágyók rengeteg club, bar és disco közül válogathatnak, ahol gyakran élő zenével várják a mulatni vágyókat.

Magyar állampolgár útlevéllel, vagy új típusú személyazonossági igazolvánnyal 90 napra vízummentesen, megfelelő anyagi fedezet (100,- CHF/fő/nap), vissza-, illetve továbbutazásra szóló érvényes vonat- vagy repülőjegy felmutatásával utazhat be. Az útlevélnek a tervezett utazás és tartózkodás időtartamára érvényesnek kell lennie.

A repülővel érkező turistát, ha nem rendelkezik érvényes visszautazásra szóló repülőjeggyel, visszafordíthatják.

Nagykövetség Cím: Muristr. 31. 3006 Bern Előhívó: (41)(31) Telefon: 352-85-72, 352-85-73, 352-86-03 Ügyelet: 352-85-72 Fax: 351-20-01

Magyar Köztársaság Állandó ENSZ Képviselete

Cím: 81, Avenue de Champel 1206 Geneve Előhívó: (41)(22) Telefon: 346-03-23, 346-51-65, 347-91-47 Ügyelet: 346-03-23 Fax: 346-58-61

Magyar Köztársaság Állandó WTO Képviselete

Cím: 80. Rue de Lausanne 1202 Geneve Előhívó: (41)(22) Telefon: 90-80-620, 90-80-621, 90-80-622 Fax: 90-80-629

Berni Nagykövetség Konzuli Osztály

Cím: Eigerplatz 5. 11. Stock 3007 Bern Előhívó: (41)(31) Telefon: 371-13-55, 371-13-56 Ügyelet: 352-85-72, 351-63-28 Fax: 371-71-14