Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Thaiföld

A Thaiföldi Királyság Délkelet-Ázsia szívében fekszik: északon a hegyvidék, az ország közepén lévő sík rizsföldek, az észak-keleti irányban található farmvidék és a tengerparti vonal trópusi szigetei sok változatosságot ígérnek. Thaiföldet eltérő kultúrák és tradíciók alkotják, az ország büszke történelmére, trópusi éghajlatára, vendégszerető népére. A változatosság és a kitûnő szolgáltatások mindenki számára élményt nyújtanak: üdülés egy pálmafákkal szegélyezett szigeten, körutazás a történelmi útvonalakon vagy egy kis kalandozás Ázsia szívében.

Városok, üdülőhelyek

BANGKOK a thai főváros, tízmilliós metropolisz, az „Angyalok Városa”, ahol hihetetlen ellentétekkel szembesül a látogató: több száz év hagyományait tükröző arany, ezüst díszítésű templomok állnak a modern felhőkarcolók szomszédságában. Fenséges méretű Buddha szobrok, a Wimamnek kastély – építészeti különlegesség –, cölöpházak és luxus épületek. A város hatalmas kiterjedésű, több negyedből és ezeken belül több központi részből áll szállodákkal, szórakozóhelyekkel és vásárlási lehetőségekkel.

PATTAYA Thaiföld legismertebb nyaralóhelye a Sziámi- öböl partja mentén helyezkedik el Bangkoktól kb.150 kilométerre. Elsősorban mozgalmas éjszakai életéről ismert: zenés szórakozóhelyek, bárok, számtalan étterem és show-műsor várja az idelátogatókat.

Elérhetősége: a bangkoki repülőtértől kb. 2 óra autóbusz transzfer.

HUA HIN kb. 200 km-re található Bangkoktól, déli irányban. Királyi paloták, nyári rezidenciák ékesítik és ma is a helyi arisztokrácia kedvelt üdülőhelye. Hosszan elnyúló, fehér homokú strandok, jó minőségű szállodák, a vízi sportok számtalan lehetősége nyújt gondtalan kikapcsolódást. Elérhetősége: utazás Bangkokból, kb. 3,5 óra szárazföldi transzfer.

KOH CHANG a kambodzsai határ közelében található sziget, Bangkoktól kb. 300 km-re. Szinte még érintetlen, nem árasztotta el a turisták tömege és kiváló búvárkodásra, üdülésre, a Kelet Édenének is nevezik.

Megközelítése: Bangkokból belső repülőjárattal és komppal.

KOH SAMUI az ország harmadik legnagyobb szigete, mindenütt kókuszpálma-ültetvényekkel. A trópusi üdülőhely Bangkokból mindössze 50 perc alatt érhető el repülővel. Fehér homokos tengerpartjával, hegyvonulataival, családias hangulatú szállásaival nagyszerű úticél. A sziget belsejébe kalandozva sűrű pálmaerdők és vízesések találhatók. Tengerpartja három részre tagolódik: Bo Phut az északi és csendesebb, Lamai és Chaweng a két déli népszerűbb, nyűzsgő éjszakai élettel.

Elérhetősége: belső repülőjárattal Bangkokból.

KHAO LAK Phuket szigetétől északra található a tengerparton és Thaiföld egyik legbékésebb szeglete. Három, hegységekből álló nemzeti park határolja az üdülőhelyet, amely igazi oázis a nyűzsgő tengerpartok között. Tökéletes kombinációja a trópusi esőerdőnek, a kedves tengerparti üdülőhelynek, finom homokkal, kristálytiszta partokkal. A közelmúltban még szebb szállodák épültek, magas színvonalú szolgáltatásokkal várva a vendégeket. Elérhetősége: Phuketről kb.2,5-3 óra transzferút.

PHUKET az ország legkedveltebb szigete, Bangkoktól alig 1 órányi repülőútra az Andamán-tengerből emelkedik ki. Legfőbb tengerparti strandjai: Patong, Karon, Kata. Szép környezet, dús növényzet, tagolt tengerpartok, és hosszú, homokos strandok biztosítják a kellemes üdülést. Elérhetősége: charter repülőjárattal leszállás Phuketen illetve menetrendszerinti repülőjárattal Bangkokon keresztül.

PHI PHI SZIGETEK minden élményt felülmúlnak, csak az édenkerthez lehet hasonlítani a tájat. Élesen a magasba törő sziklacsúcsok, az öblökben hirtelen felbukkanó, különleges formájú hegyek és a türkiz és kék színeiben játszó kristálytiszta tenger várja a látogatókat. A szigetek minden szegletéből nyugalom árad, teljes harmóniával frissítve fel az utazót. Elérhetősége: Phuketről hajóval érhető el, kb. másfél vagy 3 óra (a hajótól függően).

KOH LANTA Krabi szigetétől kb. 70 km-re található, a Phang Nga öböl mentén. Vadregényes, sziklás parti magaslatok és gyönyörű fehér homokos strandok jellemzik. A szigetet elsősorban a nyugalmat és természetet kedvelőknek ajánljuk. Elérhetősége: belső repülőjárattal elutazás Phuketrő Krabi szigetére, majd szárazföldi transzfer, összesen kb. 3 óra.

KRABI Thaiföld déli tartománya az Andaman-tenge partján, Phukettől körülbelül 75 km-re fekszik. Hosszú, kókuszpálmával szegélyezett partjai még megőrizték az érintetlen természet vonzerejét. Igazi búvárparadicsom, a Világ 10 legjobb merülő pontjainak egyike.

Hasznos információk

Diplomáciai képviseletek:

Magyarországon: Thai Királyság Nagykövetsége II. kerület, Verecke u. 79. / Tel.: 438 4020 Thaiföldön: President Park Condominium, 20th Flor, Oak Tower

99, Sukkumvit Soi 24, Klongtoey, Bangkok 10110

Tel.: + 66 2661 1155 Fax: + 66 2661 1153

Beutazási és vámszabályok: az útlevélnek a visszautazás időpontjától 6 hónapig kell érvényesnek lennie. Magyar állampolgárnak a belépéshez kötelező vízum, mely irodánkon keresztül beszerezhető, ügyintézési idő minimum 7 munkanap, útlevél és fénykép szükséges hozzá. A vízum adminisztrációs díját árlistánkban közöljük. A más országokba átmenő (Bali, Kambodzsa, Hong Kong, Szingapúr) utazásokhoz vagy túrákhoz többszöri belépésre jogosító thai vízum előzetes kiváltása szükséges. A szokásos korlátozások mellett a thai hatóságok szigorúan ellenőrzik az élelmiszerek bevitelét. Személyes ékszereken, értékeken, kamerán kívül az országba vámmentesen 200 db cigaretta vagy 250 g dohány vihető be, valamint 1 üveg alkoholtartalmú ital.

Hivatalos pénznem, devizaszabályok: Az ország hivatalos fizetőeszköze a thai bath, váltópénzük a satang. 1 Bath=100 satang, kb. 7 forint. (1 USD kb.32 Bath, illetve 1 Euro kb.40 Bath). A pénzváltás bankokban, repülőtéren, szállodákban lehetséges. Külföldi valuta bármilyen összegig bevihető, de a tízezer US dollárt meghaladó összeget be kell jelenteni. Személyenként maximum 2000 bath vihető be, de csak 500 Bath vihető ki. Javasoljuk, hogy USD-t és utazási csekket vagy bankkártyát vigyen magával. A fővárosban és a kiemelt üdülőhelyeken bankautomaták állnak a turisták rendelkezésére. A bankok munkanapokon általában 8.30– 15.30-ig, az utcai pénzváltó központok a hét minden napján 10.00–21.00-ig tartanak nyitva.

Utazás: a charter és menetrendszerinti repülőjárattal Budapestről, valamint belső repülőjáratokkal, úttípustól függően. Hazautazáskor a bangkoki repülőtéren 500 Bath (belföldi járatra kb. 50 Bath) illetéket kell fizetni. Országon belüli repülés: a körutazásainkhoz használt belső repülőjáratok menetrendje változhat vagy szabad kapacitásuk befolyásolja a helyfoglalást. Ilyen esetekben – a programok megtarthatósága illetve az utasok kényelme érdekében – a szállodai és repülőfoglalásokat az iroda módosítja.

Egészség: védőoltás nem kötelező, de az ajánlott oltásokkal és védekezéssel kapcsolatosan kérjük keresse fel a Nemzetközi Oltóközpontot (címe az általános tudnivalóknál). Ajánlatos úti gyógyszereket, valamint napvédő készítményeket vinni. A csapvíz helyett palackozott víz fogyasztása ajánlott.

Időeltolódás: Magyarországhoz képest Thaiföldön +6 óra az eltérés

Elektromos áram: 220 V (50 Hz), az európai normának is megfelelően. Konnektorokhoz átalakító nem szükséges.

Éghajlat, öltözködés: A hőmérséklet napközben 30 °C körüli, az éjszaki órákban viszont számítani lehet kisebb hirtelen lehűlésekre is (ez akár esetenként 10 °Cot is jelenthet az északi területeken). Trópusi záporok természetesen az év ezen időszakában is előfordulhatnak, azonban kevés az esős napok száma. Ajánlatos a könnyű len-, pamutruházat, a többrétegű öltözködéshez alkalmas ruhatár, kényelmes cipő, fejfedő, napszemüveg. A hotelek, autóbuszok, éttermek többsége légkondicionált, ezért javasolt kardigán, melegebb felső ruházat csomagolása is. A helyi tradícióknak megfelelően a templomok csak zárt cipőben, a térdet és vállat takaró öltözékben látogathatók. Ez az előírás férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik. A Királyi Palota megtekintésekor zárt cipő vagy szandál, hosszú szoknya, hosszú nadrág és zárt, hasat és vállat fedő felsőrész kötelező.

Telefon: Thaiföld hívószáma: 00 66 2 (hazatelefonáláskor Magyarország 0036 hívószámmal hívható). Mobiltelefon kivihető, de a lefedettség nem teljes. Levelek, üdvözlőlapok feladása a szállodákban oldható meg, az internetes szolgáltatások a fővárosban és a kiemelt üdülőhelyeken mindenhol elérhetők.

Közlekedés: Bangkokban normál autóbuszjárattal (3– 5 Bath) a város bármely részére el lehet jutni. Igen sűrű taxihálózat működik fix alapdíjjal. A taxióra nélküli gépkocsikban az árakat megegyezés szerint alakítják, ezért tanácsos a vezetővel előre megállapodni. Olcsóbban lehet közlekedni a tuk-tuk nevű motoros háromkerekű bérjárművekkel, illetve az ún. songthaev gyűjtő taxikkal. Itt is érdemes a viteldíjat előre kialkudni. Autóbérléskor figyelni kell a baloldali közlekedésre és arra, hogy a bérelt kocsi biztosítva legyen. Személygépkocsit a repülőtéren, illetve a szállodákban is lehet bérelni, célszerű meggyőződni arról, hogy a benzintartály tele van-e, illetve pótkerék rendelkezésre áll-e.

Szállodák: az általános bevezetőben leírtakon túl ismét felhívjuk figyelmét a szállodák minőségi besorolásának helyi módjára, a központi szabályozás miatt elég nagyok a „kategórián“ belüli különbségek. Saját megítélésünkkel és a lehetőség szerinti legtöbb információval segítjük a választást. A szobák elosztása a szállodák joga, a bevezetőben leírt tudnivalók itt is érvényesek. Egyes vidéki szállodákban felléphetnek átmeneti üzemzavarok (elektromos áram, légkondicionálás). A szállodai szobák általában legfeljebb egy pótággyal bővíthetők harmadik fő részére. Ez nem minden esetben jelenti azt, hogy 23 felnőtt részére a szoba kényelmes. A szállodai szolgáltatások egy része helyszíni fizetés ellenében vehető igénybe. Általában a széf, napernyő és nyugágy a tengerparti strandokon, motorizált sportok és sporteszköz bérlések, spa szolgáltatások és internet kapcsolat.

Kaució: néhány szállodában kb. 100 USD összegű kauciót kérnek érkezéskor /szoba, majd azt a szobák elhagyása után (amennyiben kifizetetlen szolgáltatás a vendég után nem maradt) maradéktalanul visszatérítik.

Floatel: a körutazások során egy éjszakát a Kwai folyón, cölöpökre és hordókra épített faházakban tölt el a csoport. Ezek nem a megszokott szállodai kényelmet biztosítják (melegvíz, légkondicionálás hiánya) de romantikus és egyedi hangulatuk kellemes élményt jelent.

Borravaló: a szállodai személyzetnek (londiner, szobaasszony) 1-2 USD összeg a szokásos és ajánlott borravaló. A körutazás során elvárják, hogy a gépkocsivezető és idegenvezető munkáját díjazza az utazó (200–400 Bath) és az idegenvezetőknek 10–20%.

Gasztronómia: a thai konyha választékos, pikáns és fűszeres, a világ egyik leggazdagabb és legváltozatosabb konyhája. Megtalálhatók benne a kínai és az indiai gasztronómia elemei is. A leggyakoribb ételek a halászlé és a rákkrém rizzsel körítve. Gyakori főétel a csípős vagy savanyú halragu, különböző levesek és tészták. Kedvelt helyi ital a cukornádlé és a valamivel erősebb rizs whisky. A nemzetközi konyha ismert ételei a szállodák többségében szerepelnek az étlapon. A Thaiföldi Turisztikai Hivatal (TAT) minősíti a helyi éttermeket. Az ilyen éttermekben a higiénia és a kiszolgálás is megbízható.

Ajánlások: Vallási helyeken fedetlen felsőtest, rövidnadrág vagy más, oda nem illő viselet tiltott. Vegye le a cipőjét, ha thai lakásba vagy buddhista ábrázolásokat bemutató kápolnába lép. Minden Buddha ábrázolás szent tárgy, ne érintse meg a szobrokat. A thai művészet a fejet a test legfontosabb részének tekinti, ezért a fej érintését igen rossz néven veszik.