Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Tunézia

Tunézia több ezer éves történelemmel büszkélkedik Észak-Afrika mediterrán tengerpartján. A majd’ fele országot takaró Szahara mellett zöldellő oázisok és növénytermelő területek színesítik a tájat. Látványosságai és kiváló üdülőhelyei sok országból vonzzák ide a vendégeket. Aki Tunéziába utazik gyönyörködhet az ókori emlékekben, élvezheti a modern szállodák kényelmét és belekóstolhat a sivatag modern kori meghódításába. Hammamet finom homokos strandjai, Tunisz óvárosa, Sousse életteli bazárja, a misztikus nagy sóstó, a Bardo múzeum kincsei, Matmata hegybe vájt barlanglakásai, Tozeur pálmarengetege, Kelibia kikötője és halpiaca, El Djem római kolosszeuma, Sidi Bou Said festői kék-fehér házai, az égbetörő minaretek, oázisok, a Ribatok monumentális épületei, a sivatag tevéi, a nép vendégszeretete és a modern szállodasorok mind egy-egy darabja annak a színpompás mozaiknak, melynek neve Tunézia.

Üdülőhelyek

TUNISZ

A főváros, Tunisz, az ország legérdekesebb része. Itt található az úgynevezett Medina, az óváros, mely a Világörökség részévé vált és történelmi emlékei egészen a 8. századig nyúlnak vissza. A Tourbet l-Bey, a néhai hercegek, miniszterek és tanácsadók óriási mauzóleuma vagy a Dar l-Haddad, a legrégebbi épület a Zi Founa mecset, amelynek építéséhez kétszáz oszlopot hozattak Karthágóból, vagy a közelben illatozó a Souq l-Attarine, a parfümkészítők utcája. Szintén a főváros nevezetességei közé tartozik a Szent Vincent de Paul katedrális, a Bardo Múzeum, a Szent Lajos székesegyház, a Nemzeti Múzeum, valamint a Tuniszi amfiteátrum is. Utcáin sétálva az ezeréves műemlékek mellett szinte minden 100 méteren találhatók hangulatos kávéházak és éttermek. Kevesen tudják, hogy Claudia Cardinale, olasz színésznő, a Tunisz melletti La Goulette-ben született.

KARTHÁGÓ

Az ókor egykori hatalmas metropolisza fénykorában 300-400 ezer főt számlált. A mediterrán térség birtoklásáért zajló véres harcok, pun háború színtereként szerepel a történelemkönyvekben. Napjainkban Tunisz elővárosaként ismerjük a lerombolt Karthágót, ahol kirándulásainkon az Antonius által építtetett fürdők, az elnöki palota, a Szent Lajos Katedrális és a pun kikötő adják vissza az ősi pun hangulatot.

SAHELA keleti partvidéken, a „tunéziai Riviérán” (Sahel) találhatók Tunézia legjelentősebb turisztikai központjai, mint pl. Hammamet, Nabeul, Sousse és Monastir. Az európai színvonalú tengerparti szállodák a part menti sáv nagy részét elfoglalják. A környező vidék falvainak lakói fémművességre, ötvösművészetre és ruhakészítésre specializálódtak.

SOUSSE

Az ország egyik legnagyobb városa és az egyik legdinamikusabban fejlődő idegenforgalmi központja. A „Földközi-tenger gyöngye“ nevet méltán viseli. A fehér homokos tengerpart, a kristálytiszta tenger és a tengerparti szállodasor impozáns látványt nyújt az újonnan kiépített parti sétányon. A város központja a Medina, melynek szűk utcáin és lépcsőin járva a keleti bazársor színei, a Habib Bourghiba sugárúton pedig a modern építészet alkotásai fogadják a látogatót. Az ezeréves nagy mecset, a feltárt keresztény katakombák mind a történelem és az iszlám ékes bizonyítékai. A közeli Port El Kantaoui kikötő pedig kellemes délutáni vagy esti sétalehetőséget kínál.

MONASTIR

Eredeti nevén Ruspina, kb. 190 km-re, a fővárostól délre fekszik. Nevezetességei közé tartozik az impozáns 8. századi Ribat kolostor és a 9. századból való Nagy Mecset. Monastir azonban mindenekelőtt, mint az első tunéziai elnök, Habib Bourghiba szülővárosaként ismert, emlékére gyönyörű mauzóleumot emeltek. Modern város, mely széles pálmákkal övezett boulvardokkal, tágas terekkel és nagyszerű szállodákkal kiváló feltételeket biztosít az üdülni vágyók számára is.

HAMMAMET

Tunézia Saint Tropez-ének nevezett közkedvelt turistaparadicsom, mely az azonos nevű öbölben, a Cap Bon félszigeten fekszik, mely elsősorban természeti szépségével, meredek szikláival és narancsligeteivel, citrus- és olajfáival ejti ámulatba az idelátogatókat. A tenger itteni kristálytiszta része ideális hely a búvárkodás szerelmeseinek. Kellemes klímájának köszönhette, hogy az 1920- as években egy milliárdos, Georges Sebastian felfigyelt rá és az egyik narancsligetben luxusvillát építtetett, majd az ő példáját dúsgazdag barátai is követték, köztük olyan neves személyiségek, mint pl. Paul Klee, Oscar Wide vagy Winston Churhill. Történelmi nevezetességei közé tartozik a 15. századból származó erőd, melynek udvarán található a város patrónusának, Sidi Bou Alinak a mauzóleuma. Közvetlenül az erőd alatt található a medina piactereivel. A festői halászkikötő naplementekor felejthetetlen látványt nyújt. Éjszakai élet: itt található egész Afrika legnagyobb diszkóklubja, az Oasis, több mint 2000 férőhellyel.

NABEUL

A település kézi hímzésének, csipkéjének, parfümjeinek, borászatának és főleg fazekas iparának köszönhetően vált ismertté. Nabeul a művészi kézimunka központja a félszigeten, a helyiek a nabeuli fazekakon, olajos korsókon, vizeskorsókon kívül egyedülálló festett kerámiákat, illetve csempéket gyártanak. Ajánljuk látogassa meg a tradicionális piacot, ahol heti rendszerességgel helyi kerámiát, szőnyegeket, fűszereket árulnak. A városban mindenütt rácsos mintázatú lámpákat láthatunk a fazekasműhelyek kirakataiban. A város környékén hatalmas zöld területek, narancsligetek, leander-sorok és nagy kiterjedésű szőlőültetvények váltják egymást.

SIDI BOU SAID

A Tuniszi-öbölben található, macskakővel kirakott utakkal díszített tengerparti város. Az itt található házak, egységesen kékre festett ablakai és a várost körülvevő sziklák lenyűgöző látványt nyújtanak. A tuniszi tengeröbölre innen nyílik a legszebb kilátás. Az 5000 lakosú kisvárost bevándorló andalúziaiak alapították a XIII. században, nevét egy a helyiek által szentként tisztelt muszlimról kapta. A városka legszebb épülete a Dar el-Annabi, a 18. század végén emelt mediterrán villa. Két híres kávézója van: Café des Nattes, Café Chaabane, ahol feltétlenül kóstoljuk meg a mentateát.

TOZEUR

Tunézia legrégebbi települése, mely évente több százezer turistát vonz. Itt található a Dar Charait Múzeum mely az ország múltját, és jelenét hivatott bemutatni. Itt található Tunézia egyik legnagyobb pálmakertje, melynek 10 négyzetkilométeres területén megközelítőleg 200 000 pálmafa található. A helyi építészeti díszítő kézművesség Tunézia-szerte híres, érdekessége, hogy épületeinek nagy részét, sárgás téglákkal rakták ki, gyakran virág-vagy geometriai alakú elrendezésben. Ezt az évezredes díszítési technikát a ma épülő házakon is egyre gyakrabban alkalmazzák.

EL JEM

A város legnagyobb és leginkább elhíresült építménye a Krisztus előtt 230-ban épült római kori Colosseum, mely jelenleg az UNESCO Világörökség része, és egyben Afrika legnagyobb Amfiteátruma a maga 35-40 ezer férőhelyével. Itt kerül megrendezésre évente a Nemzetközi Zenei Fesztivál is, mely különleges élményt nyújt egy nyári éjszakán a Colosseum falai között. Ugyanabból a célból építették, mint római testvérét, gladiátor versenyek színtere volt, és a legjobbak Rómában mutathatták meg a népnek és a császárnak képességeiket.

MATMATA

A kopár hegyek között megbúvó oázisok, Matmata berber barlanglakásai, a Ksour vidékének különleges formájú épületei vagy éppen a Szahara végtelen homokdűnéi egyaránt megérdemlik az utazók figyelmét. Lakói a matmaták, nevüket arról a berber törzsről kapták, akik az arab hódítók elől húzódtak a hegyekbe. Jellegzetes, földből kivájt üreges barlanglakásokban laknak, melynek belső hőmérséklete télen-nyáron 20- 22 °C. A trogloditák földje lenyűgöző holdbéli táj, mely ideális színhelyül szolgált a Csillagok háborúja és az Angol beteg c. filmek forgatásához.

KAIROUAN

Mivel Kairouan elég távol fekszik a keleti part turistaközpontjaitól, máig sikerült megőriznie középkori arab városképét. Kairouan teljes óvárosa 1988 óta szerepel az UNESCO kulturális világörökségi listáján. Az iszlám negyedik szent városának tekintik, építése a 8. századra tehető. A várossal egyidős a Nagymecset, melyet a 671-ben kezdtek építeni és a nyugati arab világ (Maghreb) leghíresebb imahelyévé vált. Az itt épült minaret volt az első, mely megépült a világon (703-ban). Minareteket kb. 100 évvel később kezdtek építeni, mint mecsetet, amikor rájöttek, hogy a magasból kiállítva könnyebben meghallják a hívők a müezin imára hívó hangját, mintha körbesétál a városban. Kairouan 17.és 18. századi piacai (shouk) is festői látványt nyújtanak. Az értékes kairouani szőnyeg, amit a helyi asszonyok hagyományos eszközök segítségével kézzel szőnek Tunézia szerte híres.